Ports IB afronta les obres de reparació del moll de Portocolom com «un projecte de rehabilitació estratègic que pot convertir-se en un referent per a les obres de recuperació d'infraestructures portuàries amb valor patrimonial».
En aquest sentit, Ports IB va dur a terme una reunió el passat 24 de febrer a Portocolom amb diferents representants de l'Àrea de Patrimoni del Consell Insular, l'Ajuntament de Felanitx, així com amb els representants de diverses institucions interessades en el projecte, en les quals es va arribar a diferents acords.
En primer lloc, es va convenir que les obres de rehabilitació del moll de sa Duana «són necessàries i s'han de dur a terme com més aviat millor, ja que la zona està en risc d'esfondrament». En qualsevol cas, tot i la urgència de l'actuació, Ports va transmetre la seva intenció «d'equilibrar els criteris de seguretat estructural amb els de conservació del patrimoni existent».
Per tal de complir aquest objectiu, Ports IB es va comprometre a crear «un equip d'assistència tècnica format per un grup multidisciplinari d'especialistes». Aquest equip, que ha estat definit per l'Àrea de Patrimoni del Consell Insular, estarà liderat per Jaume Cardell, cap de l'Àrea de Patrimoni del Consell Insular, i l'integrarà un arqueòleg subaquàtic, que revisarà les feines sota l'aigua; un arqueòleg, que es responsabilitzarà de l'aixecament topogràfic de l'empedrat i el moll i documentarà les fases constructives que resultin, i un mestre marger, que supervisarà tant la retirada de tota l'obra de pedra com la recol·locació posterior.
La primera tasca encomanada a aquest equip d'assistència tècnica serà la redacció d'un esborrany «amb el protocol que ha de seguir l'empresa constructora guanyadora del contracte d'obra per tal d'identificar, classificar, catalogar i desmuntar el moll amb màxima cura». La intenció és que, un cop obert el moll, l'equip pugui analitzar les tècniques constructives utilitzades per a la creació d'aquesta infraestructura i les afeccions reals que pateix per tal de redactar un nou protocol que definirà la reconstrucció a partir de les tècniques constructives «més respectuoses i segures».
Aquest procediment, que es durà a terme per primera vegada, és «realment essencial» i resumeix, a parer del Govern, «quin és el tarannà amb què Ports IB ha enfocat sempre la rehabilitació d'aquest moll: amb màxima cura i preocupació per poder rehabilitar i conservar aquest espai, tot i que encara no és considerat bé d'interès cultural (BIC)».