nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
11°

Cladera reclama en el Senat que l’Estat i la Unió Europea compensin els efectes negatius de la insularitat a Mallorca

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha participat aquest dimecres en la ponència d’estudi sobre la insularitat i la situació perifèrica de les ciutats de Ceuta i Melilla, al Palau del Senat, a on també ha mantingut un encontre amb la presidenta del Senat, Pilar Llop, juntament amb les presidentes i president dels altres consells insulars.

Durant la intervenció, Cladera ha reclamat un esforç major, tant de l’Estat com de la Unió Europea, per entendre i compensar els desavantatges marcats per la insularitat des de fa dècades i que ara s’han agreujat amb la pandèmia de la Covid-19.

Cladera ha començat la intervenció explicant el caràcter autonòmic del Consell i reclamant una modificació de la Llei reguladora de bases de règim local que deslligui el sistema d’organització i de funcionament dels consells insulars del model de les diputacions provincials i que en les lleis que el Parlament de les Illes Balears aprovi se n’encarregui la regulació.

«El vestit de les diputacions provincials ens és petit per donar una resposta adequada a les necessitats de la societat mallorquina i als reptes que planteja aquesta crisi sobrevinguda», ha dit. Cladera ha afegit que «per tot el que no regulin les normes autonòmiques referides als consells, reclamam l’equiparació amb els cabildos insulars canaris, amb els quals compartim un realitat similar».

Una realitat «complexa i no sempre ben entesa des de les institucions estatals i europees», ha destacat Cladera, que ha recordat la «imatge idíl·lica i sovint distorsionada» que es té de Mallorca, associada a l’èxit econòmic i que oblida altres facetes vinculades al fet insular, com tenir un entorn més fràgil i vulnerable, la carestia de la vida, les dificultats logístiques i de producció que perjudiquen les empreses o l’impacte demogràfic sobre el territori.

Cladera ha exposat també les carències de l’Estat per corregir el dèficit estructural d’inversió a les Balears. En concret, la presidenta ha remarcat que el finançament de l’Estat per a les Illes Balears ha estat i és insuficient. «Som dels que més aportam en termes per càpita, però continuam sense rebre fons suficients per garantir un nivell de prestacions com el que tenen altres territoris de l’Estat, malgrat el descomunal esforç inversor social del Govern i del Consell Insular de Mallorca», ha destacat.

Cladera ha reclamat en el Senat una major autonomia fiscal per gestionar els recursos generats a les Illes Balears, així com l’aplicació d’un criteri d’ordinalitat que impedeix desequilibris en el sistema de finançament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.