algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
16°

Pollença facilitarà la consulta de les causes judicials del franquisme que afectaren pollencins

La Comissió Municipal d'Estudi per a la Veritat, Justícia i Reparació de Pollença facilitarà als interessats a partir d'aquesta setmana la consulta de les causes judicials contra pollencins que varen jutjar tribunals militars franquistes des del juliol del 1936 fins el 1939. Aquesta Comissió, que reuneix víctimes i familiars, investigadors, entitats memorialistes i representants institucionals, desenvolupa, d'ençà de la seva creació per acord plenari el 2016, tasques de recerca, de localització de familiars per a identificacions i de divulgació històrica.

Pel fet que Pollença va ser uns dels pobles de Mallorca més castigats per la repressió franquista per la resistència que es va oposar al cop d'estat, es va acordar ja en una de les primeres sessions de la Comissió fer més accessible a familiars i investigadors locals les causes judicials que els tribunals militars obriren contra veïns de Pollença; causes que varen ser digitalitzades el 2011 per Memòria de Mallorca, i que recentment varen ser cedides al Govern.

A partir d’aquesta setmana, els interessats en la seva consulta ho podran fer per mitjà d'una còpia digital a la biblioteca i arxiu municipal de Pollença. Es tracta d'un total de 22 causes, que afecten a més de 200 pollencins i pollencines (o que tenen relació amb Pollença) i per motius diversos: des d'acusacions de delictes de rebel·lió militar, passant per robatoris o troballes de cadàvers; tot i que principalment es tracta de repressió política. Tot i això, no es descarta que s'ampliï amb noves causes així com avanci la recerca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.