El Moviment Feminista de Mallorca ha reclamat aquest dilluns acabar amb la bretxa salarial i erradicar «la feminització de la pobresa» durant la lectura del seu manifest per a aquest 8M, Dia Internacional de la Dona, marcat per la pandèmia de la Covid-19.
En un acte a la plaça d'Espanya, a Palma, la coordinadora de col·lectius feministes de l'illa ha presentat les seves reivindicacions amb motiu del 8M i ha recordat que la pandèmia «ha impactat en els drets laborals, socials i civils de les dones».
La convocatòria s'ha vist condicionada per la pluja, que ha obligat a introduir alguns canvis, encara que, segons han assenyalat des de l'organització «no s'ha volgut renunciar a ser al carrer en una jornada de reivindicació».
Entre les seves reclamacions, el Moviment Feminista ha demanat acabar amb «la bretxa salarial i de les pensions, el sostre de vidre, la precarització laboral, la sobrecàrrega del treball de cures, les dificultats de conciliació i l'absència de corresponsabilitat».
La necessitat de reforçar els serveis públics i posar en valor a les seves treballadores és un altre dels punts que reclama l'entitat, a més d'acabar «amb la invisibilització i l'explotació de les dones en l'àmbit de les cures, els treballs essencials feminitzats i el treball domèstic i precari».
L'entitat també ha destacat la importància d'eradicar «la feminització de la pobresa, revaloritzant i dignificant els sous i les pensions, i implantant la Renda Bàsica Universal de manera eficient».
Violència masclista
Respecte a la violència masclista, el Moviment ha exigit que aquesta qüestió s'abordi «de manera integral» i es garanteixi la protecció i l'assistència de totes aquelles dones i nins víctimes de violència de gènere. En aquest sentit, han apostat perquè es produeixi «un canvi estructural de totes les institucions i de la societat mateixa, amb la finalitat de garantir el compliment de la legislació en matèria d'igualtat i de violència masclista».
També han sol·licitat que cessin «els atacs fonamentalistes, feixistes i de l'extrema dreta cap al feminisme», a més de demanar que en els mitjans de comunicació «no es faci ressò d'aquestes manifestacions xenòfobes, masclistes, classistes i racistes de la ultradreta i que es desmantellin les estructures i les institucions hereves del franquisme».
Una altra reivindicació de l'entitat per a aquest 8M és que «s'acabi el racisme institucional i el racisme social», i que es facin «polítiques de transició ecosocial que posin la vida en el centre i que col·loquin les persones per davant dels interessos dels mercats, incorporant els valors, els coneixements i les pràctiques ecofeministes».
Eliminar la visió patriarcal
Quant a l'educació, el Moviment Feminista de Mallorca ha reclamat «implementar de manera efectiva la coeducació en totes les etapes educatives», així com «un nou model educatiu que aplicació la perspectiva feminista d'una manera transversal i completa». Així mateix, han demanat eliminar «la visió patriarcal de la medicina i de la ciència».
El dret a l'avortament universal, gratuït i segur, la millora de les polítiques de conciliació i més drets per a la criança, han estat peticions de l'entitat. «El control del propi cos és un dret irrefutable de les dones, per això exigim la fi de la violència ginecològica i obstètrica, de la mateixa manera que reclamem la corresponsabilitat real i polítiques feministes contundents en temes de salut sexual», han assenyalat.
La pandèmia agreuja la precarietat
En el seu manifest, el Moviment Feminista ha recordat que en aquest 8M, condicionat per la pandèmia, «s'evidencia l'escassa protecció social d'un sistema de cures i de sostenibilitat de la vida». «Aquesta situació ha impactat en els drets laborals, socials i civils de les dones, afectades en gran manera per l'atur, els ERTO, la precarització i les retallades salarials», han indicat.
Segons el Moviment, a conseqüència de tot això, han augmentat les situacions de pobresa i de dificultats. «S'ha agreujat la situació de desigualtat que pateixen les dones, així com l'assumpció d'una sobrecàrrega domèstica i mental, i un augment molt significatiu de la violència masclista. Una vegada més queda clar que en situació de crisi, les dones som les més perjudicades», han afegit.
Per aquest motiu, malgrat el context, el Moviment ha destacat que el feminisme no renúncia «a prendre els carrers, de manera decidida i sense por». «Davant l'emergència social, el feminisme és essencial», han reivindicat.
Finalment, la coordinadora de col·lectius feministes ha fet una crida «a la sororitat entre les dones i a les aliances feministes que han fet possible el treball en xarxa i de suport mutu». «Aquesta és una eina poderosa que ens ajuda a fer front a les pitjors conseqüències d'aquesta pandèmia i de la societat capitalista i patriarcal que patim», han assegurat.
Hi ha homes molt dolents però també hi ha dones molt dolentes