nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Dia Internacional de la Dona a les Balears: «Ni la pandèmia ens farà invisibles»

Les Illes Balears commemoren aquest dilluns un 8 de març, Dia Internacional de la Dona, marcat per la pandèmia de la Covid-19 amb diferents actes que inclouen, entre altres, conferències, exposicions i lectura dels manifestos.

Enguany, no se celebraran grans manifestacions a les Illes a causa de les restriccions derivades de la gestió sanitària de la pandèmia. A Palma, a partir de les 11.00 hores, tendrà lloc una concentració, que va ser aprovada el dijous passat per Delegació del Govern espanyol a les Balears.

Quant a les activitats, institucions com el Govern, els consells insulars o diversos ajuntaments han organitzat actes amb l'objectiu de destacar el paper de la dona en la societat.

L'Executiu balear, a través de l'IBDona, desenvoluparà tres conferències magistrals a càrrec de dones pioneres i inspiradores. La primera tendrà lloc l'11 de març, a les 18.30 hores, i serà a càrrec de la doctora Carme Valls i Llobet, qui parlarà sobre 'Dones invisibles per a la medicina'.

La segona se celebrarà el 18 de març. La representant d'ONU Dones a l'Equador i Colòmbia, Bibiana Aído Almagro, dissertarà sobre la lluita de les dones a Amèrica Llatina pels drets de les treballadores domèstiques i cuidadores de persones majors i menors, amb una conferència titulada 'La participació de les dones: la clau per a la recuperació'.

L'última conferència organitzada per l'IBDona serà el 25 de març. La jurista i expresidenta del Tribunal Constitucional Maria Emilia Casas Beamonde tractarà sobre 'Els drets laborals de les dones i la pandèmia'. Aquestes tres conferències se celebraran en format virtual.

D'altra banda, el Govern lliurarà els seus premis pel Dia de la Dona en un acte, el 15 de març. Així, l'IBDona retrà homenatge al Col·legi Oficial d'Infermeria, el moviment Feminisme a l'Escola i l'Associació de Dones Empresàries Cooperativistes.

Consell de Mallorca

El Consell de Mallorca també ha organitzat una jornada 'en línia' d'anàlisi del paper de les dones en la recuperació econòmica actual per a celebrar el Dia de la Dona sota el títol 'Essencials i imprescindibles, projetes d'emprenedoria transformadors liderats per dones'.

A més, aquest dilluns, la institució insular celebrarà un acte institucional en el qual la presidenta Catalina Cladera llegirà el manifest acompanyada de cinc dones en representació de les cuidadores, investigadores, treballadores en els serveis socials, en salut o en tasques de neteja.

Tertúlies, exposicions, tallers, conferències...

L'Ajuntament de Palma durà a terme fins a 30 activitats pel Dia Internacional de la Dona, entre les quals inclouen, entre altres, tallers, conferències, tertúlies i exposicions.

Els actes per a commemorar el 8M varen començar la setmana passada, amb diversos contacontes, i es prolongaran fins a finals de març. Així, aquest dilluns s'inaugurarà el Centre d'Interès Permanent dedicat al Feminisme, situat a la Biblioteca Joan Alcover.

A més, la programació també inclou una conferència sobre la dona i la intel·ligència emocional, organitzada per Palma Activa, i altres iniciatives en format virtual com a llistes de reproducció i 'streamings', dutes a terme pel Servei de Joventut.

Igualment, a Marratxí, el pintor Llorenç Garrit pintarà durant tres dies a Pòrtol el Mural per la Igualtat. Començarà a pintar-lo a les 10.30 hores d'aquest dilluns i està previst que l'acabi aquest dimecres. El mural, de set metres de llarg per cinc d'ample, se situarà en la plaça Flor.

El feminisme és essencial

El Moviment Feminista llegirà un manifest pel 8 de març. 'Davant l'emergència social, el feminisme és essencial' és el lema per a aquest dia commemoratiu, que articularà les seves reivindicacions en tres eixos: 'Dones i Covid', 'Extrema dreta, fonamentalismes i atacs al feminisme' i la 'Importància de les cures i dels treballs essencials feminitzats'.

El 8 de març es procedirà a la lectura dels manifestos elaborats pels diversos col·lectius que integren el Moviment. Les lectures es faran a Alaró, Palma, Lloseta, Manacor i Sant Llorenç.

Igualment es realitzarà l'acte homenatge 'Ni la pandèmia ens farà invisibles' a Palma, Manacor i Capdepera, dedicat a retre homenatge a totes les dones que han estat essencials en la gestió de la crisi de la Covid-19.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per pp madriz, fa mes de 3 anys

Un altre cop Madriz; no al 8-M pel perill per la salut. D´acord.
Però ja han dit que per setmana santa tots els mazdrileños podrien sortir per a escampar la covid-19 per tot arreu. I això no és un perill per a la salut, pregunto ?
Pot ser que eixos peperos mandrileños tinguen el terrat foradat i no ho sapiguen ?

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente