algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.88°

Per cada posició directiva ocupada per una dona, dues estan ocupades per homes

L'índex de desigualtat de gènere, que ha estat elaborat per part d'Impulsa Balears a partir de la proposta metodològica de Nacions Unides, ha advertit que en l'actualitat, per cada posició directiva que està ocupada per una dona, dues estan ocupades per homes.

Segons ha informat la Fundació Impulsa Balears en una nota de premsa, la presència de dones en les categories professionals més elevades continua sent inferior a la masculina. Només una tercera part de les posicions de direcció i gerència estan ocupades per dones (34,0%), quan en el conjunt del teixit productiu pràcticament s'aconsegueix la paritat (45,7%). Això significa que, actualment, per cada posició directiva ocupada per una dona, existeixen dues ocupades per homes.

Aquesta relació ha empitjorat sensiblement durant l'exercici de pandèmia, perquè la caiguda de l'ocupació en les posicions directives i de gerència ha estat més acusada entre el col·lectiu
femení, amb una caiguda del 23,6 per cent, enfront d'un descens del 16,9 per cent entre el masculí.

En termes generals, la taxa de participació de les dones en el mercat laboral (56,9%) continua presentant, també, un diferencial de més de 10 punts percentuals respecte del segment masculí (66,4%), una bretxa que s'amplia en la taxa d'ocupació (47% de les dones ocupades enfront del 56,4% dels homes) i que s'observa també en la incidència de la desocupació (15,6% de les dones estan aturades enfront del 11,9% d'homes).

En aquest cas, ha continuat Fundació Impulsa Balears, les dades registrals posen de manifest que la incidència de la desocupació s'ha aguditzat respecte de l'any anterior a la pandèmia especialment entre les dones (+5,3 punts percentuals front dels +4,5 punts percentuals en el sector masculí), fet que ha ampliat el diferencial entre tots dos col·lectius (+3,7 pp l'any 2020 front dels +3,0 pp del 2019).

Aquesta qüestió enllaça, tal com revelen les dades de treballadors en alta en la Seguretat Social, amb una major pèrdua relativa d'ocupació femenina (-8,9% d'ocupació relativa perduda per les dones enfront del -8,6% del masculí).

Tot això, ha puntualitzat, sense perjudici que la incidència de la parcialitat entre les dones (19,7% de 2020 enfront del 19,5% del 2019) ha ampliat el diferencial respecte dels homes (6,6% de 2020 enfront del 7% de l'any 2019), mentre que la importància relativa de la temporalitat ha fet un tomb i, en l'actualitat, és més freqüent entre els homes (23,7% enfront del 21,6% de les dones).

Bretxa salarial

Així mateix, respecte a les últimes dades disponibles en termes de retribució, que es remunten a dos exercicis enrere, revelen que la bretxa salarial se situa en un 13,7 per cent, perquè denota que les dones perceben, de mitjana, un salari 3.352 euros anuals menys que els homes.

Aquesta bretxa, ha posat l'accent la Fundació Impulsa Balears, s'amplia, de manera especial, en les categories professionals més elevades (-19,6%; 7.210 €/any).

La formació i les dones

A diferència del que ocorre en el mercat laboral, les dones participen més de la formació. Des d'aquesta perspectiva, les últimes dades disponibles constaten una nova millora de la taxa d'abandó escolar entre la població femenina de les Illes (20,3% front del 21,7% del 2018) que contrasta amb el repunt anotat per part del segment masculí (28,1% front del 27,0% del 2018).

Aquest fet, ha assenyalat Fundació Impulsa Balears, no es tradueix tan sols en un major percentatge de dones amb estudis superiors (35,8% enfront del 28,0% dels homes), sinó també en una major predisposició a la formació permanent (11,8% front del 9,5%, homes).

Índex estatal

Amb tot, l'índex de desigualtat de gènere, elaborat per part d'Impulsa Balears a partir de la proposta metodològica de Nacions Unides, situa l'arxipèlag en la setena posició més favorable d'un rànquing estatal que apel·la a l'apoderament de la dona en qüestions relacionades amb la salut, l'educació i el mercat laboral.

En aquest sentit, la nova actualització de l'índex, que oscil·la en una escala que va del zero (desigualtat nul·la) a l'u (desigualtat màxima), marca per a les Balears una puntuació (0,045) molt similar a l'anotada durant el passat exercici (0,044).

Amb aquest resultat, les Illes milloren la puntuació estatal (0,050) --territori on tan sols són superades per Galícia (0,028), País Basc (0,032), Canàries (0,043), Catalunya (0,043), Aragó (0,043) i Madrid (0,043)-- i, així mateix, la del conjunt de països de l'OCDE (0,205).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.