nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
10°

Son Bonet Pulmó Verd demana l'oposició d'Yllanes a un projecte que «obeeix a la participació privada d’Aena i no a l’interès general»

La plataforma Son Bonet Pulmó Verd ha exigit aquest divendres una oposició clara al conseller encarregat de tramitar l’interès estratègic d’un projecte de parc fotovoltaic a Son Bonet, Juan Pedro Yllanes. Des de la plataforma han volgut expressar el seu malestar amb el tracte rebut per part del vicepresident, que no va assistir a una reunió de la Conselleria amb la Plataforma i que va delegar en un director general que ara mateix ja està cessat. En canvi, sí que ha rebut, pocs dies després, els directius d’Aena.

No és un projecte estratègic

Des de la plataforma volen traslladar públicament que aquest projecte «no obeeix a cap interès estratègic industrial, que ni crearà prou llocs de feina com tampoc enfortirà el teixit industrial de les Illes, incomplint així la majoria dels aspectes per a una declaració administrativa d’aquest tipus».

Aquest projecte «obeeix a la necessitat d’Aena de compensar administrativament -i de cara a la galeria- la gran petjada d’emissió de carboni de què l'empresa és responsable, així com de complir el seguiment del PNIEC (Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima). Però, ni de bon tros, pot compensar l’alt grau d’emissions que genera a través de l’aeroport de Son Sant Joan», han remarcat.

El parc fotovoltaic a Son Bonet: un despropòsit

Tot i la necessitat de renovables, la ubicació del Parc FTV a Son Bonet és un despropòsit per a la Plataforma perquè «no es realitza cap projecte d’autoconsum, fet que fa que es perdi eficiència energètica». «Serà un projecte de producció energètica i venda a la xarxa, amb un elevat cost econòmic -recordem que Aena és una empresa pública- i ambiental -recordem que té un compromís social i ecològic-. Es pretén realitzar la connexió del suposat Parc amb la central de Son Orlandis. Per tant, Aena desobeeix la tendència lògica actual, segons la qual les grans empreses elèctriques implanten petites centrals properes al lloc de consum», han explicat.

Serà el primer parc d’aquestes característiques ubicat a dins l’única zona verda de la localitat del Pla de na Tesa, una zona intensament urbanitzada dins el municipi de Marratxí i el segon Parc FTV més gros de Mallorca.

Pla Immobiliari d’Aena, el vertader motiu de la ubicació del Parc FTV a Son Bonet

Son Bonet Pulmó Verd apunta, a més, que després de l’anunci del gestor del Pla Immobiliari, Arup, que anuncia reemprendre'l durant aquest primer trimestre, es posa damunt la taula de manera molt clara per què no s'instal·la una Planta Fotovoltaica d'autoconsum a Son Sant Joan: els terrenys han de servir per a l’especulació immobiliària.

Per tant, «davant tot aquest despropòsit especulatiu que, a més, vulnera la governança del municipi de Marratxí i de l’Illa de Mallorca en matèria territorial, demanem un cop més a Aena que retiri el projecte de Son Bonet. I demanem a Juan Pedro Yllanes, conseller de Transició Energètica, que mentre el projecte tiri endavant rebutgi la declaració d’estratègic industrial per a la planta fotovoltaica a Son Bonet».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.