La gerent de Ports de les Balears (Ports IB), Cristina Barahona, i el director general de Transport aeri i marítim, Xavier Ramis, han explicat aquest dimecres a Portocolom el projecte de reparació de diferents molls del port que estan en risc d'esfondrar-se.
Barahona ha assegurat que l'actuació prevista per Ports IB és necessària per a la seguretat i que suposa un reforç intern dels molls que, al mateix temps, mantindrà en tota la part exterior i visible la seva actual fisonomia, amb els elements patrimonials actuals.
Segons ha assenyalat, «tota l'actuació es durà a terme amb supervisió arqueològica i es reposaran les peces existents, mantenint la imatge i valor patrimonial del conjunt».
A la reunió han assistit també els responsables de patrimoni del Consell de Mallorca, així com l'alcalde de Felanitx, Jaume Montserrat, i regidors del consistori, a més de representants de diferents entitats com GOB, Salvem Portocolom, ARCA, Terraferida, Associació de Veinats de Portocolom, Associació de Comerciants de Felanitx i Club Nàutic de Portocolom.
La gerent ha indicat que, a causa dels greus temporals de principis de l'any passat, els tècnics van detectar importants afeccions estructurals, com a esquerdes i moviment dels blocs que conformen els molls del port. Aquestes revertien especial gravetat en la zona del moll de la seva Duana, espai que des de fa uns mesos ha estat acordonat per a evitar el perill que suposa per a vianants i usuaris del port la inestabilitat de les infraestructures i la possibilitat de fallida del moll.
Per aquest motiu, *Ports *IB ha redactat un projecte de conservació i reparació. La gerent ha destacat que es va sol·licitar a l'àrea de patrimoni del Consell de Mallorca assistència per part dels seus tècnics historiadors, arqueòlegs i restauradors durant tota l'execució del projecte. En aquest sentit, el cap de Patrimoni del Consell de Mallorca, Jaume Cardell, ha assegurat que es farà un seguiment continu de la intervenció.
El projecte contempla la catalogació i enumeració de cadascun dels carreus que actualment conformen els molls, així com el seu desmuntatge pedra per pedra per a poder accedir a la zona interna i invisible que està afectada. Una vegada assegurada aquesta estructura interna, es procedirà a reposar en el seu lloc cadascuna de les pedres originàries restituint l'aspecte inicial tant del moll com dels paviments.
D'acord amb la Conselleria de Mobilitat, aquest laboriós procés, que té en compte la protecció del moll que estipula el Catàleg Municipal de Felanitx, es realitza per a evitar qualsevol modificació de la imatge externa dels molls i amb intenció de preservar el valor etnològic del conjunt.
La Conselleria ha explicat que la fallida d'aquesta zona tindria importants repercussions en termes de seguretat i conservació de la infraestructura portuària, així com greus conseqüències mediambientals. En aquest sentit, donat l'important valor ambiental de la zona, Ports IB ha incorporat al projecte l'elaboració de pla de vigilància ambiental.
Garanteix