algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
17°

Troben dues fosses davall del bloc de nínxols i capelles del cementeri de Porreres

12/02/2021 Excavación de fosas en el cementerio municipal de Porreres. POLITICA ESPAÃ'A EUROPA ISLAS BALEARES AUTONOMÍAS CAIB | CAIB

L'equip tècnic d'Aranzadi ha confirmat aquest divendres l'existència de, almenys, dues noves fosses davall del bloc de nínxols i capelles construïts en la part central del cementeri municipal de Porreres, que se sumen a les nou ja localitzades en les excavacions de l'any 2016 i que segueixen dues línies de fosses que varen ser descobertes en aquella primera intervenció.

Segons ha informat la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització aquest divendres en una nota de premsa, els arqueòlegs estan delimitant en aquests moments el perímetre de les dues fosses, una de les quals es trobava coberta de calç.

Les dues fosses, ha explicat, mantenen les mateixes dimensions que es van observar en les descobertes l'any 2016. En el seu interior s'han localitzat les restes d'individus enterrats en posicions no ortodoxes, que contrasten amb els enterraments cristians que hi ha al seu costat.

S'ha confirmat, per tant, l'existència de més fosses sota aquest bloc de nínxols i de capelles del centre del cementeri de Porreres, tal com indicaven les hipòtesis de treball.

Pla d'actuació

Respecte a les tasques d'excavació i exhumació que es duen a terme en el cementiri municipal de Porreres, Conselleria ha recordat que formen part del Pla de Fosses 2018-2019 del Govern, adjudicat a la Societat de Ciències Aranzadi.

El pla d'actuació, aprovat per part de la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de Balears s'ha centrat en l'excavació de la fossa número cinc i en la possible localització de noves fosses que puguin haver-hi sota aquesta.

La intervenció ha estat la continuació de la duta a terme al novembre de 2016, que va permetre exhumar 49 cossos de víctimes, de les quals 14 van ser identificades i les restes es van retornar a les seves famílies.

En la intervenció de l'any 2016 es varen localitzar un total de nou fosses comunes, que van ser excavades íntegrament, a excepció de la fossa número cinc, que es trobava sota el bloc de nínxols construïts en la part central de la parcel·la, que podria contenir, almenys, sis individus.

Mesures de seguretat

D'altra banda, Administracions Públiques i Modernització, ha volgut posar en valor que, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, ha acostat als familiars de les víctimes, a la població en general i també als mitjans, les tasques d'excavació que s'estan duent a terme a Porreres aquests dies.

En concret, ha destacat, aquesta aproximació està sent possible a través d'un servei de retransmissions en directe amb l'equip tècnic d'Aranzadi, que pot seguir-se des del canal de Youtube del Govern (https://youtube.com/user/canalillesbalears).

Davant la situació epidemiològica que viu Mallorca, aquest canal de comunicació ha volgut oferir un seguiment de les actuacions que s'han dut a terme a Porreres.

Aquest divendres s'ha realitzat la segona d'aquestes connexions en la qual han participat el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, i la directora de l'excavació per part d'Aranzadi, Lourdes Herrasti. Tots dos han facilitat l'última hora d'aquesta intervenció en el cementiri de Porreres.

Finalment, ha assenyalat la Conselleria, hi ha un canal de Whatsapp en el telèfon 650 40 25 27 obert per a poder formular preguntes en directe. Les pròximes connexions estan previstes per al dilluns 15, dimecres 17 i divendres 19 de febrer, a les 16.30 hores.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.