algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

El Parlament reivindica el paper de la dona en la ciència i lamenta el seu «paper històric secundari»

El Parlament ha lamentat aquest dijous el «paper històric secundari» de les dones en la ciència i ha reivindicat la importància de visibilitzar i fomentar la presència femenina en aquest camp.

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència que se celebra aquest dijous, diputades dels diferents grups parlamentaris han llegit un manifest en el qual han demanat igualtat de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques.

En concret, han intervingut la diputada del PSOE Pilar Carbonero, la parlamentària del PP Núria Riera, la d'Unides Podem Gloria Santiago, la diputada de Ciutadans Patricia Guasp, la de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar, la del PI Lina Pons i la del Grup Mixt Sílvia Tur. El president de la Cambra, Vicenç Thomas, també ha participat.

Durant aquest acte, les parlamentàries han manifestat que és «fonamental» garantir un accés a l'educació igualitari, així com en els llocs de treball i en els càrrecs de lideratge. Així mateix, han precisat que les dones representen menys del 30 per cent dels investigadors de tot el món, segons dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (NAT).

Segons aquestes dades, només el 3 per cent dels alumnes que estudia tecnologia de la informació en el món són dones, xifra que ascendeix a un 5 per cent en el cas de les ciències naturals, les matemàtiques i l'estadística. Així mateix, només un 8 per cent dels matriculats en enginyeries, manufactura i construcció són dones.

D'altra banda, les diputades han lamentat que els estereotips i els prejudicis «arrosseguen des de fa molt temps a les nines i a les dones a mantenir-se allunyades» dels sectors relacionats amb la ciència.

És per això que el Parlament ha subratllat la importància d'impulsar activitats que donin visibilitat a la dona en aquests camps. En aquest sentit, les diputades han destacat iniciatives com a 'Cicle de la dona i la ciència a la Universitat de les Illes Balears (UIB)' i 'Jo també puc fer-ho', destinades a tractar la igualtat de genero en aquest sector.

També han apuntat que la crisi sanitària derivada del coronavirus «ha posat en perill els avanços aconseguits en igualtat de gènere en la ciència». En aquest sentit, han indicat que «hi ha dades que demostren que s'ha registrat un descens important» de la productivitat científica femenina des de l'inici de la pandèmia.

Finalment, han demanat que tota la comunitat s'involucri en l'eliminació de les barreres de gènere des d'edats primerenques. «La igualtat de gènere en recerca ha de garantir que els professionals tinguin les mateixes oportunitats per al desenvolupament de la seva carrera, participin en els òrgans de presa de decisions i ocupin llocs directius, independentment del gènere», han conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.