algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Espais naturals protegits: més de 17.000 aus han estat comptabilitzades en el cens d'hivern

Un total de 17.167 exemplars de més d'una seixantena espècies diferents passen l'hivern a les zones humides dels diferents espais naturals protegits de les Balears. | CAIB

Un total de 17.167 exemplars de més d'una seixantena espècies diferents passen l'hivern a les zones humides dels diferents espais naturals protegits de les Balears. Aquest és el resultat del recompte que es realitza anualment el mes de gener i on hi participen, a banda del personal dels espais naturals, ornitòlegs i voluntaris col·laboradors.

Segons ha informat el Govern aquest dissabte, a les albuferes del nord de Mallorca hi passen l'hivern 11.133 aus aquàtiques de 61 espècies diferents. La majoria, 8.253 de 59 espècies, han estat localitzades al Parc Natural de l'Albufera de Mallorca. A la Reserva Natural de l'Albufereta se n'han vist 2.087 de 35 espècies, i a Maristany 793 de 19 espècies diferents. L'any passat se'n varen censar 10.774, una xifra molt semblant a la d'enguany.

Enguany, destaca l'augment poblacional de la rosseta (Marmaronetta angustirostris), una espècie en perill crític d'extinció, que ha arribat als 28 exemplars. «Una xifra que confirma la bona adaptació de l'espècie en aquest espai natural protegit i segueix una tendència positiva durant els darrers anys», han assenyalat. Així, mentre el 2012 i 2013 només s'observà un exemplar, els darrers tres anys ja rondaven la vintena. Un fet que es deu als reforçaments poblacionals que s'han fet els darrers anys, el més recent el passat novembre, quan s'introduïren trenta nous exemplars provinents del zoo de Colònia.

Pel que fa a la resta, l'au més abundant en aquestes zones humides són els cullerots (Anas clypeata) i els collverds (Anas platyrhynchos) amb més de 1.500 exemplars cada espècie; els segueixen les fotges (Fulica atra) amb 1.110 exemplars observats i els esplugabous, només a l'Albufereta, amb 202 individus. La xifra de flamencs ha assolit enguany els 191 exemplars entre l'Albufera i l'Albufereta.

Al Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera s'han censat 1.652 aus de 37 espècies. L'espècie més nombrosa a Eivissa és el flamenc (Phoenicopterus ruber): se n'han comptat 534 entre es Codolar, Es Cavallet i sa Sal Rossa. L'espècie més representativa d'aquesta zona humida ha incrementat el nombre d'exemplars respecte de l'any passat, quan se'n comptabilitzaren 183.

A Formentera s'han censat 276 aus enfront de les 552 de l'any passat. Un descens provocat pels pocs exemplars observats de cabussonera (Podiceps nigricollis) que passen amb un any dels 250 als 9 exemplars; i dels fuells (Pluvialis apricaria) que passa dels 80 individus als 5. «Els tècnics intensificaran el seguiment d'aquesta espècie i l'evolució durant els propers mesos per tal d'esbrinar el motiu d'aquest descens, tot i que assenyalen com a possible causa l'onada de fred de les passades setmanes», ha explicat el Govern.

La resta d'aus es mantenen en xifres similars a les dels darrers anys. Al parc natural, hi trobam en major nombre, per darrere dels flamencs, les ànneres blanques (Tadorna tadorna) amb 213 exemplars, 160 picaplatges camanegre (Charadrius alexandrinus) i 139 collverds (Anas platyrhynchos). Com a nota curiosa s'ha observat una cigonya comuna a l'Estany des Peix i una llambritja de bec vermell.

En el cens d'Eivissa i Formentera hi han participat agents de medi ambient, el naturalista del parc i voluntaris del GEN-GOB Eivissa.

A l'Albufera des Grau s'han censat 1.889 ocells de 25 espècies diferents. El més abundant és la fotja amb 730 exemplars observats, seguit de moretó capvermell (Aythya ferina) amb 296 individus i el setmesons (Tachybaptus ruficollis) amb 235. Destaca la presència d'un pelicà arribat a finals d'estiu i dues àguiles peixateres.

A la llacuna de Morella s'han observat 172 ocells de 13 espècies diferents. En destaquen 11 ànecs de becvermell (Netta rufina) i 3 exemplars de parda (Aythya nyroca), del qual se'n té constància des dels darrers anys tot i no ser habitual en aquesta zona. S'Albufera des Grau és l'únic lloc on es reprodueix de totes les Balears.

A Addaia s'han comptat 545 ocells de 22 espècies. Tot i que aquí l'espècie més abundant és la fotja, amb 390 exemplars, en destaca la presència de 25 flamencs. A més s'han observat uns pocs exemplars de picaplatges petit (Charadrius dubius), 4, que no han partit a Àfrica a la tardor, com sol ser habitual. El mateix ha passat amb dos exemplars d'avisadors (Himantopus himantopus). A Menorca el cens d'aus el du a terme la Societat Ornitològica de Menorca en col·laboració amb l'agència Reserva de la Biosfera.

Pel que fa al Parc Natural Es Trenc – Salobrar de Campos s'han observat un augment significatiu de fuells (Pluvialis apricaria), que passen dels 803 exemplars, observats el 2020, als 1060. De fet, aquesta és l'au més abundant. El 2019 en foren 254. La segueixen les ànneres blanques amb 279 individus censats. Per contra disminueixen els picaplatges camanegre, que passen del 296 fa dos anys, als 14 d'enguany; els collblaus, els cullerots i les juies (Vanellus vanellus). En total són 1.763 aus les que hivernen en aquest indret.

Al Parc de Mondragó s'han observat 13 aus de 7 espècies diferents, entre arners, xivitones, gallinetes d'aigua i setmesons.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.