algo de nubes
  • Màx: 18.82°
  • Mín: 13.93°
18°

L'Assemblea Sobiranista mostra el seu suport a la plataforma 'Vaccins, Salut i Economia'

http://www.elpunt.cat | GRUP EL PUNT

L'Assemblea Sobiranista de Mallorca ha comunicat a la 'Plataforma Vaccins, Salut i Economia' el seu suport a la reclamació de vaccins i ajudes a Madrid i a la Unió Europea, «per evitar l'enorme perjudici econòmic que causaria a la població de les Balears la suspensió de la temporada turística».

L'ASM ha apuntat que aplaudeix la crida de la Plataforma a la unitat de la societat civil, considera molt important fer arribar un missatge clar al Govern espanyol i desitja que la iniciativa rebi el màxim nombre d'adhesions possible.

Al mateix temps, emperò, adverteix que aquesta reclamació servirà sobre tot com una presa de consciència de la ciutadania i una primera passa en la solució dels nostres problemes, perquè es pot donar per segura la negativa de Madrid. «Està més que demostrat que al Govern espanyol de torn, sigui del PP o del PSOE, li importa un rave el benestar de les colònies productives i espoliades com les Balears, i que només fa petites concessions quan necessita el vot de diputats independents per aprovar els pressuposts».

«També podem donar per perdudes les ajudes de la Unió Europea mentre no disposem d'un Estat propi, perquè Madrid, com hem pogut veure, les regala a les grans empreses de l'IBEX en lloc de destinar-les als treballadors i petits i mitjans empresaris», assenyalen.

Igualment, han també han recordat «que si l'economia balear ara penja d'un fil és perquè depèn totalment del turisme, i que si hem perdut indústries tradicionals, no se n'han creat de tecnològiques i la nostra agricultura pateix una crisi permanent, és perquè no tenim poder polític ni doblers públics per incentivar-les a causa de l'espoli fiscal». «L'única manera de diversificar el model productiu i protegir-nos davant recessions futures, per tant, és la independència política i econòmica de Mallorca i les Balears».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per En canvi..., fa mes de 3 anys

vacuna
f. [LC] [MD] Vaccí 3 2 .



vaccí -ina
3 2 m. [MD] Preparat que estimula la formació d’anticossos, amb la qual cosa hom aconsegueix immunització contra diverses infeccions. Vaccí trivalent. Vaccí tetravalent. Vaccí polivalent.



(DIEC2)




Per tant, "vacuna" hi apareix només com a sinònim secundari de "vaccí".

Valoració:-1menosmas
Per tanmateix, fa mes de 3 anys

El DCVB, efectivament, diu que "vacuna" és una paraula presa des castellà. Però està acceptada.
En canvi, en es DCVB no hi surt "vaccí" com a sinònim de vacuna.
No crec adequat haver de defugir d'un neologisme pel simple fet que vengui des castellà. Tenim exemples de vertaderes estupideses de voler prendre un neologisme incorrecte per evitar-ne un d'acceptat (guixeta/taquilla. Segons el DCVB, en refrència a "taquilla" diu: Etim.: pres del cast. taquilla. És paraula molt arrelada en el català, i pràcticament insubstituïble. El mot guixeta, adoptat per alguns per evitar el castellanisme, és un gal·licisme encara menys admissible.)

Valoració:1menosmas
Per Catalunya Insular, fa mes de 3 anys

A més a més, gràcies per fer servir el mot "vaccins" en lloc del castellanisme "vacunas"!

Valoració:0menosmas
Per clar i català, fa mes de 3 anys

companyons, molta força en tot !

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente