algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

La plataforma 11fbalears presenta un programa per al Dia de la Dona i la Nina en la Ciència

05/02/2021 La Plataforma 11F Baleares presenta un programa de actividades online para el Día de la Mujer y la Niña en la Ciencia. La Plataforma 11F Baleares ha presentado este viernes un programa de actividades online con motivo del Día de la Mujer y la Niña en la Ciencia, al que por IV año consecutivo, instituciones científicas, investigadoras y técnicas de las Islas se han sumado con el objetivo de lograr el acceso pleno y equitativo de las niñas y las mujeres al ámbito STEM --ciencia, tecnología, ingeniería y matemáticas--. POLITICA ESPAÃ'A EUROPA ISLAS BALEARES AUTONOMÍAS CAIB | CAIB

La Plataforma 11F Balears ha presentat aquest divendres un programa d'activitats en línia amb motiu del Dia de la Dona i la Nina a la Ciència, al qual per IV any consecutiu, institucions científiques, investigadores i tècniques de les Illes s'han sumat amb l'objectiu d'aconseguir l'accés ple i equitatiu de les nenes i les dones a l'àmbit STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).

Segons ha informat Conselleria d'Educació aquest divendres en nota de premsa, les accions d'enguany es desenvolupés principalment a través de xarxes socials, com *Twich; històries audiovisuals per a compartir a través de mòbils, o l'ús de noves tecnologies i formats com l'eina digital Kahoot!.

El programa d'activitats d'enguany s'ha vist especialment afectat per la dificultat d'accedir a activitats presencials però, no obstant això, ha trobat en aquests formats la manera d'accedir a tothom.

Aposta per l'educació

A pesar que les activitats programades es dirigeixen a tots els públics, aquestes s'han centrat enguany en la falta de referents de les nenes i han apostat per l'educació com a aspecte clau en el camí cap a la igualtat.

En aquest sentit, l'IdISBa reprendrà 'Científiques a l'aula', una sèrie de xerrades a través de la plataforma GoToWebinar en les quals investigadores d'aquesta institució conversaran amb nens de cinquè i sisè de primària i de primer i segon d'ESO sobre la seva experiència personal durant la carrera investigadora.

Aquest tipus d'activitat ha tingut «molt bon acolliment» anteriorment i, per aquest motiu, també tornaran a les aules investigadores del Centre Oceanogràfic de Balears els qui impartiran 25 xerrades a més de 300 alumnes de primària i secundària de diversos col·legis de Mallorca.

El 10 de febrer a les 09.00 hores, l'ICTS SOCIB difondrà, a través de les seves xarxes socials, el joc en línia educatiu 'Coneix a les oceanògrafes d'ahir i avui' especialment dirigit a l'alumnat de secundària i al públic en general.

També el pròxim 11 de febrer es coneixerà als guanyadors de 'Jo també vull ser científica', un concurs de vídeos escolars organitzat per la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, a través del CEP IBSTEAM.

La Plataforma 11F Balears transmetrà, així mateix, en directe un Just Chatting, a través de *Twitch. Durant la retransmissió, un grup de científiques xerraran i interactuaran amb el públic a través d'aquest canal de televisió en línia.

A través de la plataforma Zoom es realitzarà la tertúlia de ciència-ficció feminista entorn del llibre '*Llengua Materna' de Suzetter Hadin Elgin. Aquesta tertúlia estarà conduïda per estudiants del Grau de Llengua i Literatura Catalanes i en ella participarà Laura *Camargo, professora del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i Eduard Castanyo, traductor de l'obra al català.

'Dons, CSIC Balears' ha estat la proposta de la Delegació del CSIC a Balears per a donar a conèixer, a través d'accions en xarxes socials, a 20 investigadores dels dos centres de CSIC a Balears, l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i l'Institut de Física Interdisciplinària i de Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB).

Les investigadores que participaran de les proposta del CSIC a Balears tenen perfils que abasten des de l'oceanografia fins a les eines de supercomputación, passant per l'ecologia terrestre i les espècies invasores.

L'audiovisual ha estat el format que l'Imedea ha triat per a estrenar, pels seus diversos canals en línia, un vídeo protagonitzat per 13 científiques de totes les edats i categories professionals. En el vídeo, responen a preguntes relacionades amb la seva carrera científica, els seus referents, les seves experiències i també sobre consells que els donarien a nenes i dones joves que estiguin pensant a desenvolupar estudis de l'àmbit STEM.

En un salt de la mar al món dels podcast, Associació Noctiluca activarà la imaginació amb la sèrie 'Dominant les ones. Relats de dones, mar i ciència'. Es tracta de cinc capítols en els quals es narren les aventures reals de dones i la seva relació amb la mar. Els àudios s'estrenaran l'11 de febrer a través de les xarxes socials.

Per part seva, L'Institut Balear de la Dona dedicarà la setmana del 8 al 12 de febrer a difondre per xarxes histories de dones que han dedicat i dediquen la seva vida a recerca científica, abordant les seves grans aportacions a la ciència.

'El CO₂, Dr. Jekyll i Mr. Hyde' és el títol de la conferència i debat que la doctora en Oceanografia Marina Sanz-Martín oferirà en el Caixaforum de Palma l'11 de febrer. En ella, la investigadora abordarà el problema del canvi climàtic i l'acidificació en l'Oceà Àrtic així com la seva experiència en el Pol Nord.

El programa es completarà mitjançant la proposta de recerca col·lectiva 'La científica amagada'. A través del programa Balears Fa Ciència d'IB3 Ràdio i xarxes socials, s'ha fet una anomenada a la ciutadania per a ajudar a trobar una dona STEM, històrica o ben actual, natural de Formentera.

Totes les activitats seran gratuïtes i es poden consultar en la pàgina web de la Plataforma 11F Balears https://11fbalears.org/ i en els canals corresponents de les institucions i organitzacions participants.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.