algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

Neix 'Recuperem Marivent', una associació que pretén la devolució del Palau de Marivent a la ciutadania

174171

Acaba de constituir-se l'associació 'Recuperem Marivent', la finalitat principal de la qual és la que el Palau de Marivent torni a ser d'ús i gaudi de la ciutadania de les Balears.

«Com és ben sabut, el Palau va ser donat pel mecenes i pintor Joan de Saridakis al poble de Mallorca a la seva mort, i amb posterioritat la Diputació de les Illes Balears, violant la lletra i l'esperit de la generosa donació, va expropiar a la ciutadania el palau i els terrenys
adjacents. Això, per a l'ús i gaudi amb caràcter d'exclusivitat per a la casa reial», han explicat des de l'associació.

Encara existeixen registres gràfics de l'entrada del Palau en els quals apareix el rètol 'Museu Saridakis'. Segons el parer de l'Associació es va produir en anys en què, per la proximitat al període franquista, era fàcil decidir en contra dels interessos de la ciutadania, «un real i injustificable espoli».

Com els hereus del magnat, a la vista de l'incompliment de les disposicions testamentàries varen litigar contra la Diputació, es va arribar a un acord extrajudicial per a compensar-los mitjançant el lliurament del ric patrimoni artístic que l'edifici contenia. Tot això, a esquena de la ciutadania de les Illes Balears, que va ser mer convidat de pedra davant aquests tripijocs.

A les Balears es va produir una situació curiosa, segons manifesten des de l'associació, mentre que en nombrosíssims països en els quals palaus que havien estat històrica propietat de la reialesa varen passar a ser gaudits pel poble, fonamentalment com a museus, aquí va tenir lloc el fenomen contrari, en el sentit que palaus que eren del poble varen passar a ser de gaudi exclusiu de la monarquia.

En els anys recents s'ha permès que una part del jardí pugui ser visitat per la ciutadania en determinats períodes, però això no suposa de cap manera un gaudi real per a la gent, i no és més que una rentada de cara «absolutament insatisfactòria». D'una altra banda, les desmesurades quantitats (un milió d'euros a l'any per al manteniment del palau) que el poble de les Illes suporta, no reverteix en el seu benefici, remarca l'associació.

Així, la nova associació considera que, per a la brevetat de les estades de la família reial que actualment té lloc, manca d'objecte que un bé tan preuat i que tan bon servei podria prestar a la societat es trobi expropiat. «Tenint en compte la tendència a abreujar les seves estades a l'illa, la família reial disposa d'un edifici adscrit al patrimoni nacional i que històricament ha constituït una residència real, com és el Palau de l'Almudaina, on a més, els monarques en les seves estades a l'illa podrien promoure la seva tan necessària faceta
de proximitat a la societat, en aquests temps de fort qüestionament de la institució, en lloc de recloure's en una torre d'ivori allunyada d'aquelles persones a les quals representen en la més alta magistratura de l'Estat», han destacat.

L'associació nounada té previst contactar i establir llaços amb la societat gallega que està pugnant, fins i tot en instàncies judicials, per la devolució del Pazo de Meirás a Galícia, perquè considera que existeixen nexes d'unió i de coincidència entre totes dues situacions. «Al costat d'actes de naturalesa cultural per a donar a conèixer el patrimoni que ha romàs ocult a la societat a la qual anava destinat, l'associació promourà la revocació dels acords que varen expropiar del gaudi comú del palau. Per a això esperam comptar amb un ampli suport per part de la societat de les Illes», han remarcat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa mes de 3 anys

Os ha quedado clarito? @Sebastián se ha quedado sin brécol.

Valoració:0menosmas
Per sebastià, fa mes de 3 anys

Per començar, cal tenir en compte que sempre ha sigut del poble, malgrat les males arts dels cacics.
De moment i perquè ho entenguin els qui se'n aprofiten, se'ls hi hauria de cobrar un lloguer amb un contracte amb data de finalització ben propera. I s'ha acabat el bròquil

Valoració:5menosmas
Per sebastià, fa mes de 3 anys

Per començar, jo no estic d'acord en "Recuperem..." doncs sempre ha sigut del poble.
De moment i perquè ho entenguin els qui se'n aprofiten, se'ls hi hauria de cobrar un lloguer amb un contracte amb data de finalització ben propera.
I s'ha acabat el bròquil

Valoració:3menosmas
Per Toni, fa mes de 3 anys

Tendría que ser un espai on estiguessin tots es caps teats d tots es Borbons que poguéssim coi.

Valoració:5menosmas
Per La veritat, fa mes de 3 anys

Si el senyor Saridakis, des d'un altre plànol, veu com s'en han rigut d'ell i han traicionat les seves darreres voluntats, per la cobdicia d'una familia reial i la servilesa d'uns polítics, no li deu agradar gens.
Les deixes de les persones s'han de respectar perque son de llei. I don Joan de Saridakis volia que se convertís en un museu i un centre d'art perque el gaudíssin els ciutadans de Mallorca, no que fos una casa d'estiueig de la monarquia, que adamunt d'arruixar als seus legítims propietaris, aquests s'en han de fer càrrec de totes les despeses del palau, s'ha de cumplir.
I aquest gest és una falta de respecte cap a les lleis i cap a la democràcia.

Valoració:12menosmas
Per colom, fa mes de 3 anys

Como me habéis puesto, hasta el momento, siete "rojitos" (muchas gracias), voy a decir lo contrario, a ver si ahora os gusta más: Estoy totalmente en desacuerdo con esta Asociación y las cosas deben seguir tal cual están. Y los gastos de mantenimiento, los debemos seguir pagando nosotros, vía impuestos..

Valoració:-16menosmas
Per colom, fa mes de 3 anys

Estoy totalmente a favor de esta Asociación siempre y cuando se trate de recuperar todo el espacio para la ciudadanía sin otros intereses sean de una causa o de la otra.

Los tiempos pasan, las cosas cambian y ni las circunstancias ni las personas son las mismas.

Yo no estoy en contra de la familia real, pese a los disparates de Juan Carlos, una de las personas que mas me ha defraudado, pero todo el entorno tiene que ser un espacio para el disfrute de todos, durante todos los meses del año sin cotos ni barreras. Y como lleva unos gastos su mantenimiento, no me parecería mal pagar una entrada módica, como se paga en Versalles o en Roma con el Vaticano.

Si partimos de robos, mangoneos, crímenes, delitos de esta gentuza, como leo más arriba, creo que partimos mal. Hay que dejarnos de lo pasado y recuperar lo que se pretende.

Valoració:-13menosmas
Per , fa mes de 3 anys

Molt be per sa iniciativa. Retornam es palau an es poble, son ver propietari.

Valoració:30menosmas
Per Sant Francesc, fa mes de 3 anys

Estaria bé transformar el palau en un Museu d'Història que expliqués amb pels i senyals els 'mangoneos', robatoris i crims de l'estirp borbònica.

... encara que potser li haurien d'afegir 8 o 10 pisos més d'alçada perquè hi tinguessin cabuda tots els delictes comesos per aquesta gent(usa)!

Valoració:30menosmas
Per Guillem, fa mes de 3 anys

Mallorca no te rei!

Valoració:31menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente