cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

Josep Miralles, Josep Serra i Pilar Sánchez són les tres víctimes que se cerquen a la fossa de Sencelles

La Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica ha reiniciat aquest dilluns les tasques de la segona fase d'exhumació de la fossa del cementiri de Sencelles, on es cerquen les restes de les víctimes Josep Miralles Garau i Josep Serra Juan, de Montuïri, i Pilar Sánchez Llabrés, de Palma.

Segons ha informat la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, l'equip de l'empresa Atics, adjudicatària del segon Pla de Fosses del Govern, ha reiniciat les tasques a les 8.30 hores, després que el passat 14 de març s'interrompessin a causa de la declaració d'estat d'alarma per la crisi del coronavirus. Aquest dilluns ha tornat a Sencelles un equip d'Atics format per quatre arqueòlegs, que s'han traslladat des de Barcelona, i una antropòloga.

Pla de seguretat

El retorn al treball s'ha realitzat d'acord amb el pla de seguretat per a evitar contagis per la COVID-19 i tots els integrants de l'equip d'exhumació han donat negatiu en les proves que se'ls han practicat en el seu lloc d'origen, abans de traslladar-se a Mallorca.

Tots els membres de l'equip d'Atics treballen amb màscara i guants, dins d'una zona de treball fitada que estableix distàncies de seguretat. A més, la roba de treball no surt en cap moment del cementiri sinó que els arqueòlegs es vesteixen i desvesteixen en una capella que l'Ajuntament de Sencelles ha posat a la seva disposició.

D'altra banda, cada membre de l'equip treballa amb el seu propi joc d'eines, que no es comparteix amb la resta d'arqueòlegs que treballen en l'excavació. El pla de seguretat també posa a la disposició de la gent que hagi d'entrar en contacte amb l'equip, màscares, guants i gel desinfectant. Com a mesura de precaució, s'ha eliminat temporalment la cita que mantenien els arqueòlegs amb les persones interessades en les tasques d'excavació, especialment, veïns de Sencelles d'edat avançada.

La primera actuació del segon pla de fosses

La segona fase d'exhumació de la fossa del cementiri de Sencelles és la primera actuació del segon Pla de Fosses que impulsa el Govern. Aquest preveu un total de nou intervencions en vuit municipis: Sencelles, Porreres, Eivissa, Manacor, Bunyola, Artà, Valldemossa i Santa Maria del Camí, així com l'estudi d'una possible fossa a Formentera.

Segons la informació recollida en el Mapa de fosses comunes de Mallorca realitzat per Antònia Mercadal, en el cementiri de Sencelles es busquen tres víctimes enterrades en dues fosses. En una fossa estaria Josep Miralles Garau, de 31 anys, de professió pagès i músic, i Josep Serra Joan, de 56 anys, pagès. Els dos procedien de Montuïri, van ser assassinats l'1 de setembre de 1936 i oposats en la carretera de Santa Maria a Montuïri, entre els nuclis de Sencelles i Biniali, segons consta en la Causa 375/1936.

La tercera víctima és Pilar Sánchez Llabrés, de 33 anys, venedora en el mercat. Procedia de Palma i els testimonis orals afirmen que diversos homes la varen segrestar, la varen violar i la varen assassinar, i la trobaren en el camí de Son Palou de Sencelles, segons consta en la Causa 901/1936. Segons ha explicat la Conselleria, les dues causes judicials indiquen que els cossos d'aquestes víctimes es localitzen a l'interior del cementiri de Sencelles.

El Pla d'intervenció proposat per Atics i aprovat per la Comissió Tècnica de Persones Desaparegudes i Fosses de Balears preveu en aquesta segona fase d'exhumació l'excavació de cinc zones concretes, a partir dels resultats obtinguts a partir d'una prospecció amb georadar realitzada el mes de febrer passat. En cas que aquestes zones no oferissin resultats, es procediria a l'excavació en extensió de la terrassa inferior del cementiri a partir dels resultats obtinguts en l'exhumació del 2018.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.