cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
19°

Una dotzena d'entitats fan una crida a fer un nou model de Sanitat Pública de les Balears basat en el dret universal a la salut i la vida

La Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública de les Illes Balears, formada per una dotzena d'entitats, ha fet públic un manifest «Davant la pandèmia causada pel covid-19 que patim a nivell mundial».

El manifest diu:

«1. En primer lloc ens volem solidaritzar amb els milers de víctimes i les seves famílies. Si sempre és dur perdre una persona estimada, les circumstàncies que vivim ho fan més cruel.

2. Volem agrair a tot el personal sanitari els seus sobreesforços i la seva total dedicació. Sens dubte, llurs compromís i professionalitat han salvat moltes vides. De la mateixa manera agraïm i reconeixem el treball i la contribució de tantes persones treballadores: gent del comerç, del camp, de la mar, empleades i empleats de la llar, forces de seguretat, mestres, funcionariat públic... Són «essencials» per a la supervivència de tanta i tanta gent que, tot i que no malalta, ens trobam confinats a les nostres cases sense poder fer vida normal.

3. Reconeixem i agraïm el comportament de la immensa majoria de la població que segueix les instruccions de les autoritats i les innombrables iniciatives solidàries que sorgeixen arreu, a més de moltes iniciatives i missatges tranquil·litzadors per acompanyar i ajudar a suportar les difícils condicions de vida a les quals no estàvem acostumats.

4. Desprès d'anys de retallades i privatitzacions ha quedat demostrada la importància i la necessitat que la sanitat pública, l'ensenyament i els serveis socials passin a tenir el pes que correspon dins les prioritats dels nostres governants. Per a això calen mesures per restablir i reestructurar els serveis públics retallats durant l’anterior crisi financera —dret i no mercaderia i negoci— tot escoltant professionals i experts per prioritzar les persones; principi teòricament sovint admès, però mai posat en pràctica.

5. Les organitzacions que sempre hem defensat la sanitat i els serveis públics —amb els milers de ciutadanes i ciutadans que ens donen suport— EXIGIM A TOTS ELS GOVERNS: central, autonòmic i municipal, que replantegin les seves polítiques, prioritzant els serveis essencials, dotant-los dels recursos humans i econòmics necessaris, possibilitant la participació de la ciutadania i de les organitzacions que al llarg dels anys han demostrat el seu compromís amb lo públic.

6. Amb esperança deixarem que passi la tempestat. No és el moment de retrets; temps hi haurà per analitzar errors. És el moment de reafirmar compromís i suport per avançar per sobre del negoci econòmic, cap a la construcció d'un nou model basat en el dret universal a la salut i la vida».

Les entitats que signen el manifest són:

Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública de les IB; Associació Dignitat i Solidaritat; Dona Sana (Dones de les Illes Balears per a la Salut). Associació per a la Defensa de la Sanitat Pública de les Illes Balears. Lluita Anti-Sida de les Illes Balears (ALAS); Associació Amics dels Llaços Grisos; ATTAC Mallorca; CAP-Endavant Balears; Plataforma Garantitzem les Pensions; Federació d'Associacions de Veïns de Palma; Fòrum Ciutadà de Mallorca. Fòrum Social de Mallorca; La Defensa: La Defensa de Consumidors i Usuaris de Balears; Metges del Món Illes Balears. MedicusMundi Mediterrània.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tomeu, fa mes de 4 anys

Lo de sa foto sira una broma, no?

Valoració:-2menosmas
Per Guillem, fa mes de 4 anys

La llei 15/97 permet la gestió privada de la Sanitat Pública i les formes de gestió economicistes. Sense derogar aquesta llei, la bona voluntat dels polítics i sindicats quedarà en això, una declaració de intencions sense capacitat de revertir els diferents models d'explotació privada que s'estan imposant en el sistema sanitàri

Valoració:8menosmas
Per Pepeta, fa mes de 4 anys

Si. Però hem de tenir els pressupostos més justos pel que pertany al retorn dels impostos per part de Ñ.
Que a les Balears ens roben.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente