algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
23°

GOB: «L’ordenació de la costa no pot respondre a les urgències del sector turístic»

La platja de Cala Millor, el 1956 (encara amb sistema dunar), i el 2019 IDEIB

Alguns batles de Mallorca estan pressionant aquests dies per aconseguir del Ministeri per a la Transició Ecològica una actuació immediata per a reconstruir les infraestructures litorals i platges afectades per la tempesta Glòria.

Des del GOB han volgut recordar que la situació climàtica està canviant a causa de l’activitat humana, i que això comporta un canvi en la dinàmica litoral. La recurrència de tempestes fortes s’està incrementant, així com l’increment progressiu del nivell de la mar, i «davant això no podem mirar cap a altra banda i pretendre que platges i passejos marítims es mantenguin al marge d’aquest procés que continuarà en el futur immediat (com a mínim). Els costos econòmics i ambientals de les intervencions a la costa són molt alts, i no ens podem permetre assumir-los periòdicament», han remarcat.

La platja de Cala Millor ha estat objecte de diverses actuacions de recreixement artificial en les darreres dècades. La urbanització del sistema dunar que hi havia annex a la platja va limitar greument la dinàmica i la capacitat d’adaptació de la platja davant episodis de tempesta, ja que el 'magatzem' natural d’arena ha estat ocupat pel passeig marítim i els hotels en primera línia. Així, l’estabilitat de la platja tal i com la pretén el sector turístic de la zona és impossible.

D’altra banda, recordar que el front marítim de Cala Millor forma part del Lloc d’Importància Comunitària (LIC) del Canal de Menorca, pel que està sotmesa a les determinacions de la Directiva 92/43/CEE que obliga a fer la corresponent avaluació de repercussions (estudi i avaluació d’impacte ambiental) a tots els projectes que puguin tenir efectes sobre els hàbitats protegits a la zona. Per tant, la pressió dels batles per tal que els projectes d’actuació siguin exempts de la corresponent tramitació ambiental topa amb la legalitat.

Des del GOB insten a un «replantejament, inevitable, de la planificació i gestió de la costa davant un futur que farà insostenible el model que s’ha impulsat i mantingut en dècades passades».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per De peus a terra, fa mes de 3 anys

És una oportunitat per deixar a la natura el que és seu i retornar a la Mallorca idílica que va enamorar tants personatges famosos. Un canvi d´estratègia en del t urisme (menys i de qualitat) faria un gran favor a tothom.
És preferible passejar per damunt les roques que er un passeig encimentat!

Valoració:0menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 3 anys

Més turisme, més avions i creuers, més contaminació, més canvi climàtic...

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente