cielo claro
  • Màx: 21.82°
  • Mín: 13.08°
21°

Medi Ambient reclama a l’Estat el desmantellament d’infraestructures rígides en els espais naturals protegits

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha avançat, aquest dilluns, a la vicepresidenta quarta del Govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, les intencions de la Conselleria de reclamar oficialment a la Demarcació de Costes que substitueixi les infraestructures rígides existents a la primera línia de costa dels espais naturals protegits que gestiona el Govern.

«Els efectes de la tempesta Glòria i les evidències científiques sobre la persistència d’aquests fenòmens ens obliguen no només a obrir un debat necessari sobre el model de costa que tenim, sinó a prendre ja els primers passos cap a una renaturalització del litoral». En aquest sentit, Mir ha destacat que ha estat el primer conseller autonòmic a fer una petició d’aquest tipus al Govern espanyol. «Aquest Govern ha estat i vol seguir sent pioner a l’hora d’emprendre polítiques ambientals valentes i irreversibles», ha subratllat.

Mir ha recordat que, en la visita que va fer el passat 5 de febrer al Parc Natural de Mondragó, va poder comprovar que «els desperfectes es van produir a zones construïdes i artificials». «Les platges, en canvi», ha destacat, «han mostrat una gran resiliència». És per això, que ha subratllat que «cal començar a actuar per dotar els espais naturals d’infraestructures adequades per a afrontar aquest tipus de fenòmens extrems sense causar perjudicis recurrents a les arques públiques, a la vegada que es garanteix el dret d’accés i gaudi de la ciutadania als espais naturals».

El Govern és l’encarregat de gestionar els espais naturals protegits, però el domini públic maritimoterrestre continua sent competència estatal, tot i les reiterades peticions de traspàs de la Comunitat Autònoma, la darrera de les quals a càrrec de la directora general de Territori i Paisatge, Magdalena Pons, en la reunió mantenguda, el passat 22 de gener, amb la cap de Demarcació de Costes a les Illes Balears, Almudena Domínguez. En aquest sentit, Mir ha instat l’Estat a «complir amb l’obligació de tenir cura de la primera línia de costa, tenint en compte la voluntat del Govern de començar a renaturalitzar-la».

Mir ha exposat la postura del Govern durant el primer ple de la Conferència Sectorial de Medi Ambient de la legislatura. Els consellers autonòmics han estat informats de les línies estratègiques del ministeri en matèria de medi ambient. Entre els temes tractats, hi ha hagut l’avantprojecte de Llei de residus i sòls contaminats, el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) 2021-30 i el Projecte de Reial decret de modificació dels annexos de la Llei 21/2013 d’avaluació ambiental.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.