El Grup d'Ornitologia Balear (GOB) i Terraferrida han alertat de la «degradació i l'augment de la pressió» en la biodiversitat de les Balears, una situació que ha estat induïda, segons han argumentat, per «la massificació i mercantilització» dels espais naturals de l'arxipèlag.
Així ho han manifestat els portaveus del GOB i Terraferrida, Margalida Ramis i Jaume Adrover, respectivament, després que l'Eurocambra hagi aprovat instar a la Conferència Global sobre Biodiversitat (COP15), que se celebrarà a l'octubre a la Xina, a comprometre's amb objectius legalment vinculants.
Ramis ha explicat que des del GOB són «bastant escèptics» amb aquesta Cimera, si bé ha matisat que la petició del Parlament Europeu és «necessària» i que, a més, «pot utilitzar-se com a argumentació per a exigir mesures a escala local».
En aquest sentit, ha considerat que a les Illes fa falta que els polítics «actuïn amb coherència davant la falta d'eines per a compatibilitzar els usos públics i d'oci amb la conservació» en els espais naturals.
Adrover, per part seva, ha censurat que, a escala regional, en els últims anys «s'han fet alguns avanços en l'àmbit de protecció però només damunt del paper», afegint, a més, «les xifres rècord en turistes i en construcció».
La conservació «hauria de ser una prioritat»
La representant del GOB ha subratllat que, davant aquesta situació, la conservació «hauria de ser una prioritat» per a les institucions i establir, si fos necessari, restriccions d'accés. Ramis ha criticat que últimament el Govern utilitza els espais naturals com a font d'atracció turística per a diversificar l'oferta del tradicional 'sol i platja'. «És un reclam molt perillós», ha considerat.
En aquesta línia, Adrover ho ha titllat de «pura contradicció». «La Conselleria impulsa plans de protecció en espais naturals i després impulsa activitats en ells», ha censurat. En aquest sentit, la representant del GOB ha proposat restringir el nombre de persones que accedeixin a aquests espais, però amb una regulació específica per a cadascun d'ells, «depenent del seu grau de vulnerabilitat».
En l'àmbit general, Ramis ha criticat «l'absoluta dependència» del turisme que hi ha en l'economia de les Balears i Adrover ha proposat establir un sostre de places turístiques, ja que «últimament hi ha hagut un increment», a més d'advocar per la protecció integral del sol rústic en els espais naturals.
Finalment, totes dues entitats han esperat que la COP15 sigui realment un «punt d'inflexió davant la dramàtica pèrdua de biodiversitat». També han demanat que es qüestioni el model econòmic instaurat que, segons han indicat, «ha propiciat el desequilibri social i ecològic actual».