nubes dispersas
  • Màx: 13°
  • Mín: 11°
13°

Una tesi de la UIB investiga nous mètodes per a millorar la predicció de fenòmens meteorològics extrems

Una tesi doctoral d'un físic de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha investigat nous mètodes per a obtenir prediccions més fiables i anticipades sobre fenòmens meteorològics extrems al Mediterrani, com a pluges intenses, inundacions i huracans.

La tesi, de l'investigador Diego Saúl Carrió, ha tengut com a objectiu principal millorar les prediccions meteorològiques d'alt impacte social en el Mediterrani Occidental, implementant un sistema d'assimilació de dades per a conjunts basat en el conegut com a Filtre de Kalman, segons ha indicat la UIB.

Per a això, s'han realitzat diversos estudis amb diverses fonts d'observació sobre fenòmens iniciats principalment sobre el Mar Mediterrani que després han afectat àrees costaneres poblades. També s'han realitzat diversos experiments utilitzant múltiples paradigmes físics i numèrics.

La tesi aborda també l'assimilació d'observacions procedents d'instruments meteorològics instal·lats sobre satèl·lits, que proporcionen informació en alta resolució, tant espacial com temporal, (amb una cobertura global. Mitjançant observacions de vectors de moviment atmosfèric la velocitat i direcció del vent a diferents nivells de l'atmosfera), juntament amb les dades convencionals, es va estudiar l'impacte que tenia l'assimilació d'aquestes dades per a poder millorar la predicció d'un cicló mediterrani amb característiques tropicals.

Els resultats varen mostrar que els experiments en els quals s'assimilaven aquests tipus d'observacions milloraven significativament la representació de la dinàmica de les capes mitjanes i altes de l'atmosfera, i, per tant, podien predir amb més exactitud la intensitat i la trajectòria d'aquest fenomen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.