cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 14°
13°

Guanya la República amb un 91% dels vots al referèndum de la UIB

Aquest dimecres, de 12 a 17 hores, els estudiants de la UIB han dut a terme un referèndum sobre monarquia o república. Concretament, demanaven: «Estàs a favor d'abolir la Monarquia com a forma d'Estat i instaurar una República?».

S'han instal·lat taules a les entrades dels edificis Ramon Llull, Mateu Orfila i Rotger, Anselm Turmeda, Guillem de Cifre de Colonya i Gaspar Melchor de Jovellanos. Cal destacar que un poc abans de començar les votacions, ja hi havia cua a les taules i al migdia ja havien passat prop de 200 persones per cadascuna de les taules.

La participació més elevada durant el matí ha estat als edificis de Ramon Llull, Jovellanos i Cifre.

A les 21 hores d'aquest mateix dimecres, s'han donat a conèixer els resultats de la votació amb un 91 % per a la República. És a dir, la gran majoria dels votants han optat pel sí a la qüestió d'abolir la Monarquia i instaurar la República.

Monarquia o República

La idea neix d'una iniciativa d'estudiants que han finançat les urnes i les paperetes per a sumar-se a les votacions que s'han fet en més de 30 universitats de l'Estat espanyol per a «conèixer l'opinió dels estudiants sobre el model d'Estat que prefereixen». Des de l'organització han explicat que ha estat un moviment completament autofinançat ja que la UIB els ha donat poques facilitats: «Ni tan sols ens han deixat les urnes, com demanàvem».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per transcriptor ||*||, fa mes de 5 anys

Fragment de la "Resposta dels mallorquins" als nostres compatriotes del Principat (10-6-1936)


“Amb la nostra resposta volem fer la triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura; afirmació de fidelitat a una pàtria natural que és la terra on es parla la mateixa llengua. Afirmació que adrecem a la Catalunya de tots els catalans i de tots els temps, que s'estén del Rosselló a València, la del rei En Jaume I i de Ramon Llull. I així responem a la crida que ens és feta, disposats a col·laborar en tots aquells projectes encaminats a consagrar la nostra germanor essencial i la nostra comuna esperança”.

Valoració:1menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 5 anys

«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, participant amb ella de la unitat de raça, de la unitat de llengua i de la unitat de cultura, la qual ha enriquit molt sovint amb aportacions de gran vàlua. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit». La Nostra Terra (1930)


http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:1menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 5 anys

El gener de 1928 apareix a Mallorca LA NOSTRA TERRA, una magnífica revista mensual d’Art, Literatura i Ciència que es publicarà fins a l’aixecament feixista-militar de juliol de 1936. En els editorials teoritza i propugna la reconstrucció nacional a partir de la llengua, la cultura i els eixos identitaris de la personalitat col·lectiva del conjunt de la nació. La revista comptava amb col·laboradors destacats d’arreu de Catalunya (Amades, Carner, Chabàs, Coromines, Fabra, Macabich, Martínez Ferrando, Maseras, Moll, Saltor, Soldevila, Villangómez…). En les seves quatre mil cinc-centes pàgines, no apareix l’expressió Països Catalans i, en canvi, és habitual la denominació Catalunya Gran i molt freqüent el gentilici catalans aplicat als mallorquins i als valencians. Els editorials i els nombrosos articles referits a la qüestió nacional catalana, són una font imprescindible de referència.


http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:1menosmas
Per Xesc, fa mes de 5 anys

Ni República italiana (l'Alguer) ni República francesa (Salses...) ni Regne d'Espanya o República espanyola (Guardamar, Fraga, Maó...):

República catalana

Valoració:2menosmas
Per Sebastià, fa mes de 5 anys

@Jordi, noi pots viure en una illa però no pots viure isolat. No t'interessa, no és assumpte teu, no vols fer ingerència...Encara que no vulguis en formes part i ets contribuent nat i net o sigui que no mpots escollir t'interessi o no. El teu comentari te'l hauries de repassar i copiar les negacions 100 vegades cada una. Perque la teva indiferència, ignoranci o m'enfotisme, ens perjudica a tots.

Valoració:0menosmas
Per marbosch, fa mes de 5 anys

És a dir, la gent prefereix poder escollir el seu representant (sigui rei o president) i no que sigui aquest un escendent d'un comissionista que fou nomenat per un genocida-dictador?
Si jo fos "el preparao" començaria a preocupar-me.
Per cert, només un "petit" detall: mirau el color de la corbata del seu ninot a ARCO. Només un detall...

Valoració:5menosmas
Per M, fa mes de 5 anys

@Lluís
Si, peró almenys la benzina i el petroli seria més barats.

Valoració:6menosmas
Per Mallorquí, "ergo" nacional de la Catalunya sencera, fa mes de 5 anys

Visca la República catalana!, la nostra república, el futur estat administrador de la nació catalana completa, de la qual Mallorca i les altres illes Balears són part.

Valoració:10menosmas
Per Lluís, fa mes de 5 anys

La diferència entre pertànyer a un estat espanyol amb monarquia o a un estat espanyol amb república, és que en el primer cas el rei no et deixa fer un referèndum pactat per separar-te d´espanya i en el segón cas el president de la república tampoc et deixa fer-lo.

Valoració:8menosmas
Per barrufet, fa mes de 5 anys

-No hià pas perill que a nivel del Estat es questioni a través d´un referéndum si volem monarquia o república, ja que no es tornará a caure amb el error que va permetre que Alfons XIII agés de fotre al camp cap el exili a Itália.- Que ningú agafi dons mal de ventre per aquesta questiò ja que tenim Borbons per a rato (of course).

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente