muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 8.69°
13°

Troben tres cossos a 47 metres de profunditat del pou de s'Àguila a Llucmajor

Aquest dilluns s'ha conegut la troballa de tres cossos a 47 metres de profunditat del pou de s'Àguila, situat a la finca particular del Porxat a la Marina de Llucmajor, quan fa just una setmana que s'hi iniciaren les feines d'intervenció. Tots tres presenten fractures de trauma peri mortem, possiblement a causa de la caiguda dins el pou.

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern va encarregar aquesta exhumació i la resta de les incloses en el Pla d'Actuació 2018 a l'equip tècnic d'Aranzadi que treballa des del passat diumenge dia 3 de febrer en la recerca dels cossos dels represaliats que podrien trobar-se a dins el pou. Segons la informació procedent de diversos testimonis orals, un d'ells podria ser Julià Fullana Mas, qui l'agost de 1936 va ser detingut, torturat i llançat viu, segons els testimonis, al pou de s'Àguila per falangistes. Julià Fullana era fill de Joan Fullana, un dels fundadors del partit socialista de Llucmajor i tenia entre 26 i 30 anys quan l'assassinaren. Treballava a la pedrera de Son Fullana. A més, es pensa que un nombre indeterminat de treballadors de les pedreres de s'Arenal també van ser llançats a aquest pou, que és el segon intervingut en pocs mesos. Aquestes dades són a la investigació de Magdalena Jaume i Josep Quetglas que recull el Mapa de Fosses de les Illes Balears. Així i tot, fins que no es contrastin les mostres d'ADN amb les restes trobades no es podrà determinar la identitat de cap dels cossos.

La consellera Fanny Tur, en la visita al pou amb els representants de l'Ajuntament de Llucmajor i de l'Associació Memòria de Mallorca, ha destacat que cercar cossos a un pou, tot i les dificultats tècniques i l'esforç, és «una de les tasques més dures perquè evidencien una crueltat extrema. El pou de s'Àguila és protagonista de moltes històries locals i serà una immensa satisfacció poder complir amb el deure de traure d'allà i tornar a les seves famílies els cossos d'aquelles persones que varen pagar tan car haver treballat per la democràcia».

L'equip de treball hi continuarà fent feina aquesta setmana i no es descarta que hi puguin trobar més cossos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

No oblidar per no tornar a repetir. Trobar per poder guarir ferides. I quina por només de pensar que aquell feixisme que produí aquests horrors, encara no netejat del tot segueix viu i vol tornar a comandar, i segueix clamant contra qui lluita per la democràcia.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente