cielo claro
  • Màx: 35°
  • Mín: 28°
33°

Les reserves hídriques de les Illes augmenten un 4 % al setembre

152625

Després de tres mesos consecutius de davallada, les reserves hídriques a les Illes Balears han pujat del 52 % de l’agost al 56 % al setembre. A Mallorca i a Formentera es mantenen per sobre del 50 %, amb el 58 % a Mallorca i el 55 % a Formentera. Per contra, a Menorca i a Eivissa se situen per davall del 50 %, amb el 41 % a Menorca i el 46 % a Eivissa.

Quant a l’índex de sequera, la majoria de les unitats de demanda han baixat el mes de setembre, tot i que amb variacions poc importants. Menorca registra un descens significatiu, mentre que Migjorn presenta un increment significatiu

Així doncs, les unitats de Manacor-Felanitx i la d’Eivissa es mantenen en escenari de prealerta i s’hi afegeixen les de Menorca i Tramuntana Nord, l’índex de sequera de les quals està per davall del llindar de 0,5 per tercer mes consecutiu.

Si es comparen les dades generals de l’índex de sequera amb els anys anteriors, la situació és pitjor que l’any passat, encara que a les unitats de demanda d’Artà, Manacor i Tramuntana Sud han millorat. Si comparam les dades amb les de fa dos anys, la situació és millor, sols inferior a Menorca.

Les pluges del setembre han estat relativament baixes i els consums d’aquest mes passat han permès la recuperació dels nivells només a la unitat de demanda de Migjorn. És de suposar que les pluges del mes d’octubre i el descens dels consums permetran la recuperació dels aqüífers. En qualsevol cas, si no plou a bastament és molt probable que la unitat de Tramuntana Sud entri a l’escenari de prealerta durant l’octubre. Les unitats de demanda que estan en prealerta no sortiran d’aquest escenari fins que no faci tres mesos que es trobin en normalitat.

Pel que fa a les precipitacions, les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia indiquen que les precipitacions del setembre han estat normals a tot l’arxipèlag, tot i que per sota de la mitjana del mes. En qualsevol cas, l’acumulació interanual diu que hi estam un poc per sobre a Mallorca (113 %) i a Menorca (130 %), i un poc per sota a les Pitiüses (85 %).

El Pla de Sequera preveu una sèrie de mesures en previsió que aquesta situació s’allargui en el temps. Des de la Direcció General de Recursos Hídrics es considera que, com a mínim, s’haurien de començar a dur a terme campanyes de comunicació i sensibilització, revisar les infraestructures de garantia disponibles i augmentar gradualment la utilització de recursos diferents als subterranis, com les aigües regenerades i les dessalinitzades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.