El 3 d’abril, organitzacions de tot el planeta han fet concentracions de protesta contra els paradisos fiscals. Aquest dia es compleix el segon aniversari de la filtració dels 'Papers de Panamà', la filtració de dades més gran sobre societats opaques, instaurant-se aquesta data com el 'Dia global contra els Paradisos Fiscals'.
És dins aquesta setmana de lluita internacional, que des de la Plataforma contra els Tractats de Comerç i Inversió (TCI) de Mallorca, varen convocar a una foto-acció davant la Delegació d'Hisenda de Palma sota el lema 'Els seus paradisos, els nostres inferns'.
Aquesta acció s'emmarca dins el conjunt d'actes que des de la Campanya a nivell estatal contra els tractats TTIP, CETA i TISA duen impulsant des de fa ja més de tres anys i mig, per tal de donar a conèixer els perills lligats als tractats internacionals de comerç i inversions i sensibilitzar-ne a la ciutadania, perquè estan situant els interessos dels mercats per sobre dels de les persones. Aquests i altres tractats que s'estan negociant a nivell mundial, afectaran directament als drets socials i laborals de la ciutadania privatitzant serves públics i arrasant els recursos naturals del planeta en benefici de les grans corporacions multinacionals, afavorint exclusivament a les elits comercials.
Les entitats convocants han explicat: «Dins d'aquest context, els paradisos fiscals són l’eix central de l’arquitectura de la impunitat que permet a les multinacionals, les entitats financeres, les grans fortunes i la delinqüència internacional amagar els seus doblers defraudant i eludint les obligacions fiscals. La característica principal dels paradisos fiscals és la seva opacitat. Les seves lleis permeten el secret bancari més absolut. És impossible fer un seguiment dels doblers i dels titulars dels comptes bancaris».
I han apuntat: «Amb freqüència hi ha governs de la UE que pacten amb multinacionals beneficis fiscals en detriment de la Hisenda Pública. Els governs nacionals sempre troben excuses per limitar el finançament dels serveis socials, l’educació, la sanitat i de tots els serveis públics».
Segons el propi Fons Monetari Internacional (FMI), els paradisos fiscals amaguen 75 bilions de dòlars (tant com el PIB mundial), sense cap control legal. «Aquest món sense lleis és el que controla l’economia, controla els governs dels Estats i controlen les lleis que s’han de fer als parlaments nacionals. Controlen les nostres vides.
Sense pressió social l’elit que ens governa mai voldrà acabar amb els paradisos fiscals. És imprescindible sensibilitzar la ciutadania de la necessitat de mobilitzar-se per acabar amb aquests espais d’opacitat i aconseguir una vertadera justícia fiscal al servei de les persones».