muy nuboso
  • Màx: 17.94°
  • Mín: 13.93°
17°

El GOB nomina ENDESA i el Govern espanyol als European Fossil Fuel Subsidy Awards per Es Murterar

Un sistema aïllat com el nostre, produeix electricitat molt més cara i ambientalment de manera ineficient. L'electricitat a les Illes es genera amb carbó, gas natural i fuel-oil, i la diferència de genera aquesta electricitat a la península o generar-la a les illes, va suposar, per exemple al 2011, un sobrecost del sistema elèctric balears de 503 milions d'euros. Així, el preu de mitjana de l'electricitat pot arribar a ser fins a 3 vegades més car aquí que a la península.

Aquest sobrecost és el que s'anomenen els «costos reconeguts» de produir energia en sistemes extra peninsulars. Un sobrecost que té ENDESA i que l'Estat «cobreix a l'empresa amb els doblers públics». De fet, la meitat d'aquest cost es carrega a la factura de la llum, i l'altra meitat ve del pressupost nacional.

Aquest sobrecost es pot incrementar notablement a partir del 2020. Si Es Murterar no tanca, necessitarà una sèrie de reformes per complir amb la Directiva d’Emissions Industrials(DEI) (2010/75/UE) abans del 2020, la qual cosa representarà un sobrecost addicional de 100milions d'euros al sistema que acabarà repercutint també a les nostres butxaques. Una inversió inútil i milions d'euros malgastats en mantenir amb vida un combustible caducat, com va expressar a Madrid fa un parell de setmanes, John Gummer, president del Comitè de Canvi Climàtic britànic.

Per aquests motius que el GOB ha nominat ENDESA i el Govern espanyol als premis irònics 'European Fossil Fuel Subsidy Awards'. L'objectiu és posar en evidència l'Estat espanyol davant Europa per la seva negativa a autoritzar el tancament de la central tèrmica d'Es Murterar i continuar cobrint les espatlles a Endesa en relació als sobrecostos reconeguts de la producció elèctrica a les Illes.

Cal recordar que ja al 2013 la comissió nacional de l'energia (CNE) en el seu Informe 21/2013 sobre «El proyecto de real decretos por el que se regula la actividad de producción de energía eléctrica y el procedimiento de despacho en los sistemas eléctricos de los territorios no peninsulares» deia:

«Es necesario fomentar la producción a partir de energías renovables, también de las no gestionables, ya que puede reducir los costes de la explotación de estos sistemas, favorecer la entrada de nuevos agentes y paliar el envejecimiento del parque de generación».

Per tant, tancar Es Murterar és una peça clau tant per evitar els sobrecostos que implica generar en una central vella i poc eficient, amb el pitjor combustible fòssil pel que fa a les emissions de GEI i per garantir una vertadera transició energètica a les Illes Balears.

Esperar la resposta d'Europa?

«Esperam que la reunió que tindran els representants del Govern, Marc Pons i Joan Groizard amb el Comissari europu d'Acción pel Clima i Política Energètica Arias-Cañete demà dimarts 20 febrer, sigui una oportunitat per ajudar a desbloquejar la postura del Govern de l'Estat al tancament de la central tèrmica d'Es Murterar. Cal recordar però la trajectòria de Miguel Arias Cañete. Tot i això, sembla que va defensar la postura europea per aconseguir l'acord del tractat de Paris 2015 que compromet a tots els estats membres a reduir les seves emissions de carboni en un termini determinat», expliquen des del GOB.

No obstant això, el GOB confia que pugui aplicar la seva «habilitat negociadora» a les converses amb el Govern de l'Estat espanyol i els seus companys del Partit Popular per fer efectiu el tancament d'Es Murterar i promogui, per responsabilitat, el compromís del seu país en els plans de descarbonització i el tancament de les centrals tèrmiques de carbó.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.