algo de nubes
  • Màx: 20.11°
  • Mín: 13.93°
20°

La Mesa Sectorial dóna llum verda a l’esborrany final del decret de català

La Mesa Sectorial del Servei de Salut ha aprovat aquest divendres el Decret de capacitació lingüística del personal estatutari. Es tracta d’un projecte fruit del consens i del diàleg que caracteritza aquest Govern i que «obr per primera vegada un procés de normalització progressiva del català a la sanitat pública», han assenyalat des del Govern.
 
El 65 % de la Mesa, que representa quatre sindicats (CCOO, SATSE, UGT i USAE) ha votat a favor mentre que el dos sindicats restants, un 35%, (SIMEBAL i CSIF)  han votat en contra. Aquest acord permetrà que el Servei de Salut continuí el procés d’oferta publica d’ocupació i convocar properament els concursos oposició.
 
En aquest sentit, han recordat que les línies generals del text conjuguen el dret dels usuaris a ser atesos en qualsevol de les dues llengües oficials amb la garantia d’una assistència sanitària de qualitat màxima. En aquest sentit, s’ha valorat el dèficit de professionals que pateix la sanitat balear i la gran quantitat de personal estatutari temporal que prové de llocs que no tenen el català com a llengua oficial.

D’aquesta manera, tots els professionals sanitaris podran participar en l’oferta pública d’ocupació prevista per als anys 2018 i 2019. El nou decret estableix el requisit del nivell B1 de coneixements de català per al personal mèdic i per al personal d’infermeria i del nivell A2 per a auxiliars d’infermeria i zeladors en els procediments de selecció i provisió.
 
Així, el s’admetran totes les sol·licituds de participació en les ofertes d’ocupació pública i les persones adjudicatàries tendran un període de dos anys per acreditar el nivell exigit. Si no s’acredita en aquest termini, no podran participar en processos de mobilitat ni accedir a la carrera professional.
 
Igualment, el Govern ha assenyalat que per facilitar a tothom millorar la capacitació lingüística, el Govern ha adquirit el compromís d’oferir cursos i ampliar el nombre de convocatòries d’exàmens per facilitar l’adquisició del nivell de català. S’establiran altres mesures que faran possible assolir coneixements de català, com ara més possibilitats d’autoaprenentatge, suport de lingüistes o facilitat per accedir als cursos pel que fa als horaris.
 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.