algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

50.000 euros de sanció per la tala i la comercialització de 1.641 alzines

137447
Wikimedia

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha sancionat l’empresa Agroforest SL, amb 50.000 euros de multa i la restauració del medi, per la tala 1.641 alzines a una finca de Bunyola, sense autorització, amb finalitats comercials, que ha afectat 25 hectàrees.

Un agent de medi ambient va constatar els fets el març de 2015, quan va trobar dos treballadors de l’esmentada empresa tallant alzines sense autorització, i comptabilitzà 181 peus talats. Davant la gravetat dels fets, l’agent de medi ambient decomissà i deixà en dipòsit les restes de fusta i les branques d’alzina que es trobaven a la zona afectada. Tot i això, cinc dies després es constatà que s’havien talat més alzines, i en visites posteriors es varen arribar a comptabilitzar 1.641 peus arrabassats en total.

Part de la fusta tallada ja s’havia retirat i l’agent comprovà que s’havia destinat a la comercialització: s’havia venut a un majorista de fusta. Es calculà que la quantitat aprofitada era del voltant de 240 tones, amb un preu de venda estimat de 28.710 euros. A això s’hi ha d’afegir la taxa que es va estalviar l’infractor que, en cas que hagués sol·licitat autorització per a aquest aprofitament forestal, hauria estat de 160,39 euros.

L’empresa responsable no disposava de cap autorització d’aprofitament forestal, tot i que havia tramitat una sol·licitud per talar 180 alzines i tenia el vistiplau per a dues tales directes, de 35 alzines i 32 pins, no relacionades amb la zona objecte de la denúncia. Anys abans, el 2012, també havia rebut l’autorització per tallar 250 peus d’alzina.

La zona està classificada com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i forma part del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana com a zona d’ús limitat pel seu Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN). Es tracta també d’una àrea natural d’especial interès d’alt nivell de protecció (AANP), segons el Pla Territorial Insular de Mallorca, i està classificada com a àrea de prevenció de riscos (APR) d’erosió, esllavissaments i incendis. Forma part, també, dels alzinars protegits pel Decret 130/2001, de 23 de novembre, pel qual s’aprova la delimitació a escala 1:5.000 de les àrees d’alzinar protegit.

Per això, i per valorar el perjudici al medi, s’ha tengut en compte la incidència dels fets sancionats en la pervivència i l’estabilitat de la massa forestal, els riscs d’erosió i d’incendi i l’impacte sobre les espècies que motivaren que aquesta zona formàs part d’una ZEPA.

Atès que els danys significatius al medi natural produïts per la tala d’alzines sense autorització estan acreditats i que aquesta activitat es va dur a terme amb finalitats comercials, la infracció s’ha qualificat com a greu. Tenint en compte, a més, la intencionalitat i la reiteració de l’incompliment de les mesures cautelars imposades del cessament de la tala, la zona protegida on ha tingut lloc, la manca de col·laboració amb l’Administració i la no adopció de mesures correctores que minimitzin els efectes perjudicials sobre els recursos naturals, la multa s’ha fixat en 50.000 euros. A més, Agroforest, SL, com a infractora, haurà de reparar el dany causat o bé abonar el cost de reparació a l’Administració, perquè ho faci de manera subsidiària.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.