Així serà la nova àrea recreativa Son Orlandis

TW
1

Les àrees recreatives de les Balears tenen una demanda cada dia més gran, especialment als voltants de la ciutat de Palma on, actualment, només es disposa de dues àrees, Caubet i Son Tries. Aquestes àrees han assolit la capacitat màxima de càrrega i, per aquest motiu, l’Institut Balear de la Natura (Ibanat) ha decidit crear una nova àrea recreativa a la finca de Son Orlandis. Una finca amb una extensió de 94,17 ha molt adequada per oferir un espai de lleure a prop de Palma.

Els objectius de la creació d’aquesta nova finca són facilitar l’accés a àrees recreatives a ciutadans de Palma per evitar que hagin de fer grans desplaçaments, descongestionar les àrees perifèriques de la Serra de Tramuntana a Palma, com són Caubet i Son Tries, i també la comuna de Bunyola. A més, amb aquest nou espai s’aconsegueix eliminar l’ús de la finca com a abocador il·legal de fems i enderrocs.

Per ajudar en les feines de construcció i reforma d’aquesta àrea recreativa, l’Ibanat ha contractat deu persones desocupades de més de 30 anys en el marc del programa SOIB 30 Formació i Ocupació. L’objectiu del projecte és doble: d’una banda, donar oportunitats laborals i formatives a persones en situació d’atur, i de l’altra, posar en marxa iniciatives amb un interès social. D’aquesta manera, el programa del SOIB combina formació teòrica i experiència pràctica en el marc d’un contracte d’aprenentatge durant deu mesos.

Aquest dijous, els consellers de Treball, Comerç i Indústria i Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Iago Negueruela i Vicenç Vidal respectivament; el gerent de l’Ibanat, Joan Ramon, i els tècnics i els docents del curs, han visitat l’àrea per conèixer les tasques que s’hi duen a terme.

Segons el conseller Vidal, «es vol que la finca esdevengui un espai de lleure i de contacte amb la natura per a la població de Palma i dels voltants. És competència nostra posar ordre en aquests espais i fer-ho d’una manera segura i que garanteixi la conservació i la difusió d’aquests valors per mitjà de la informació, l’educació i la interpretació ambiental, tenint en compte que l’ús públic i social del medi naturals és un fenomen creixent».

El conseller Negueruela ha posat en valor el compromís i la feina conjunta de l’Ibanat i el SOIB per posar en marxa aquest projecte, i ha destacat que aquesta iniciativa «és un bon exemple d’un programa d’ocupació que més enllà de donar oportunitats laborals, també té un impacte transversal, amb efectes d’interès social i mediambiental».

La parcel·la, que pertany a Endesa, es trobava en diferents estats de conservació, motiu pel qual en una primera fase les brigades de l’Ibanat han retirat escombraries i enderrocs que s’havien dipositat durant els darrers anys a la zona. Les principals actuacions que s’hi duen a terme es defineixen en dos eixos de treball: un d’espai d’ús públic intensiu i l’altre de creació d’itineraris de natura.

A més de la retirada d’enderrocs i desbrossament de la zona, ja s’ha delimitat la zona d’aparcament, que disposarà de 250 places, i també la mateixa àrea recreativa, amb bardisses d’ullastres, mates i pedrissos. S’hi garantirà l’accés a tot el públic, ja que hi haurà places d’aparcament, taules i banys per a persones amb mobilitat reduïda.

En una segona fase, es crearan i s’instal·laran tres nuclis de dotze taules, bancs i fogons, i es construirà una caseta on s’ubicaran els banys, el magatzem i el llenyer. Està previst que d’aquí un any la nova àrea pugui funcionar al cent per cent.