cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

Creix el nombre de persones de les Balears que parla en català als fills

El Govern ha publicat un avançament de la darrera 'Enquesta d’usos lingüístics de les Illes Balears'. Les dades són del 2014. Malgrat que el document encara està en procés d'elaboració, se n'ha publicat un treball sintètic.

L'enquesta, que es va fer a 1.800 persones, aboca molta informació que es pot veure desgranada en un document que trobareu en aquest web.

En l'estudi hi han participat la Universitat de les Illes Balears, la Direcció General de Política Lingüística del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Govern.

Entre d'altres dades, hi destaca el creixement en el nombre de persones que parlen català als fills –encara que no ho facin amb els pares o avis– i la consciència de la unitat lingüística: el 81% de la població de les Balears considera que parla la mateixa llengua que a Catalunya, Andorra i País Valencià.

Les males notícies per a la llengua catalana tenen a veure amb Eivissa i Formentera, on només un 28% de la població s'hi identifica i amb l'ús en els àmbits de consum i serveis: ús majoritari del castellà amb oscil·lacions segons les característiques de cada cas (gràfic 28). En aquest sentit, destaca la diferència entre l'ús que es fa de la llengua a les grans superfícies comercials (27,1%) i el que es fa al petit comerç (38,1%).  

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Albert, fa mes de 4 anys

Bé, sembla que la cosa no està del tot perduda...
De totes maneres, no caiguem en el cofoisme. Mos queda molt per fer. I hem de reconèixer que sovint la culpa de que la gent externa no s'assimili la tenim nosaltres mateixos, els mallorquins. Encara hi ha una actitud arrelada, sobretot a Ciutat, de veure la llengua com una cosa rústica, que "fa pagès". Qui no en coneix a qualcún que tot i ser d'aquí i tenir arrels aquí xerra castellà amb els fills? Jo en conec uns quants, tots ells de Ciutat.
Hem de fer molta pedagogia encara, i mos hem de fer respectar i fer valer els nostres drets molt més. La nostra llengua no en té res de rústica ni de vulgar, la nostra llengua té una història i una tradició literàries riquíssimes, com ben poques llengües al món les ténen. N'hem de ser conscients, hem de valorar lo que som i lo que tenim, i n'hem d'estar orgullosos, perquè en tenim sobrades raons. HE DIT.

Valoració:1menosmas
Per XUPAU AQUESTA, CASTEGONELLANOS!, fa mes de 6 anys

Tot tenir un estat ispànic i feixista en contra, tot i ser el territori amb més pressió demogràfica de tot el planeta (no tan sols ens vénen allaus d'immigrants d'Àfrica, d'Amèrica i d'Europa, també ens en vénen d'espanya que no els compten com immigrants... tot i ser els més inintegrables!), així i tot, augmenta el nombre de pares que transmeten la gloriosa llengua catalana a llurs fills.
UN GRAN ÈXIT!

Valoració:7menosmas
Per tornasol, fa mes de 6 anys

No tothom fa això ! Encara hi ha "emigrantes" inadaptats que s´estimen més restar aïllats en el seu món de casta monolingüe. Eixos segurament són irrecuperables per a res de profit, i per tant haurem de conformar-nos en que baladregin de tant en tant.

Valoració:2menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 6 anys

L'important és que s'angúnia perquè es perdi es català tenga més força que sa pressió per parlar castellà

Valoració:10menosmas
Per Emigrante, fa mes de 6 anys

" Amb l'Estat Mallorquí lliure associat a la República Catalana Federal... "

Valoració:12menosmas
Per p, fa mes de 6 anys

cada vegada és més evident que el castellà és va delimitant a la classe baixa immigrant establerta a guetos peninsulars (determinades zones perifèria Palma i quasi tot Calvià) i classe mitja- alta que parla català. Força infinita companys.

Valoració:15menosmas
Per Visca Mallorca lliure!, fa mes de 6 anys

Amb l'Estat Mallorquí lliure associat a la República Catalana Federal, la recuperació de la nostra llengua nacional serà total en tan sols una dècada.

Valoració:18menosmas
Per barrufet, fa mes de 6 anys

-La lluita contra l´influència del castellà en els països catalans es molt dura com ja he dit en altres ocasiòns, pero es una tasca que no més podem guanyar els catalano-parlants xerrán sempre en la nostre llengua independentment de que el nostre interlocutor ho faig i en castellà.
-Hem de ser conscients que excepte els nou vinguts o quan es tracta de gent molt grant tots entenen el català encare que no el parlin de costum.- Per tant si nos entenen ¿per quina raò hem de canviar nosaltres d´idioma?
-Ja ho edit en altres ocasions i no nos sàpigue greu acceptar-lo; "no sabem aguantar la pressiò i nos es més comode passar-nos al castellà en ves de seguir ferms amb la nostre llengua".
-Aquest es el nostre defecte i mentres no aconseguim superar aquest complexe tindrem sempre las de perdre.

Valoració:27menosmas
Per Tià, fa mes de 6 anys


Doncs pel meu redol se sent poc espanyol, llevat dels tres mesos d'estiu, en què ve una allau de temporers de la Península.

Valoració:11menosmas
Per Jaume, fa mes de 6 anys

Doncs pel meu redol no ho sembla pas...

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente