algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
17°

S’estableix un protocol davant els atacs de cans a les produccions ramaderes de Mallorca

Un animal mort per l’atac d’un dels cans. | CAIB

El servei de ramaderia de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, el servei d’emergències l’112 i els Ajuntaments de l’illa de Mallorca han elaborat un protocol per establir quines són les actuacions que s’han de dur a terme davant els atacs de cans a animals de producció ramadera i que ha entrat en vigor a partir de d’aquest dissabte, 15 d’abril.
 
En aquest protocol s’han establert les pautes a seguir un cop s’ha produït l’atac. Per part del ramader quan es trobi amb una escena d’aquest tipus haurà d’avisar de forma urgent a l’112 i comunicar la ubicació del ramat atacat, el municipi, polígon i parcel·la, data i hora aproximada, la presència o absència dels cans a la zona, quins animals han resultat morts o ferits i en aquest darrer cas, encomanar-ne la prestació de l’assistència. També seran tasques del propietari, atendre als col·laboradors de l’ajuntament o del servei de ramaderia, per elaborar, entre altres, l’informe corresponent dels danys ocasionats en l’atac i així poder presentar una denúncia dels fets a la Guàrdia Civil.
 
Per la seva banda, el servei d’emergències l’112, comunicarà la informació de l’atac al telèfon facilitat pels ajuntaments per a la gestió d’aquestes emergències i farà el seguiment de l’emergència. En el cas de que no es  respongui al telèfon de contacte comunicar l’emergència al Centre de Protecció d’Animals Domèstics (CEPAD), com entitat col·laboradora del servei de ramaderia.
 
Els Ajuntaments seran els encarregats de gestionar l’emergència amb els mitjans propis o amb les entitats col·laboradores contractades, presentar-se immediatament al lloc dels fets per capturar els animals agressors si hi són presents o instal·lar els dispositius adequats per capturar-los en cas de reincidència. Participaran en l’elaboració de l’informe corresponent dels danys ocasionats en l’atac a més de localitzar els propietaris dels cans agressors i, si n’és el cas, gestionar el dipòsit dels cans amb els mitjans propis o amb entitats col·laboradores.

El consistori, segons ha explicat CAIB, també haurà d’incoar l’expedient sancionador corresponent per l’abandonament dels animals agressors (la compensació econòmica voluntària de tots els danys ocasionats i dels cost ocasionat per la seva captura  es pot tenir en compte com a atenuant) i finalment, decidir el destí dels cans capturats una vegada s’hagin exhaurit els terminis reglamentaris.

Cans perillosos

Els cans agressors s’han de considerar cans potencialment perillosos. En conseqüència, s’hauran d’incloure en el Registre d’Animals Potencialment Perillosos, i per tenir-los caldrà disposar de la llicència corresponent.
 
El servei de Ramaderia de la direcció general d’Agricultura i Ramaderia col·laborarà amb els ajuntaments per identificar els propietaris dels cans capturats que disposin de xip. A més, també col·laborarà amb els ajuntaments per localitzar als cans agressors e identificar-ne els propietaris. Els tècnics de la conselleria informaran al ramader sobre la gestió adequada dels cadàvers i de la subvenció que ofereix el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Balears (FOGAIBA) per contractar una assegurança d’explotació ramadera que cobreix aquest risc, entre d’altres.
 
S’ha elaborat un llistat de contactes de tots els municipis de Mallorca per contactar en el cas d’un succés d’aquest tipus. De tots els casos ocorreguts al llarg de l’any, el servei realitzarà un seguiment del compliment del protocol i elaborarà un informe sobre la gestió dels casos d’atacs de cans a ramats a l’Illa de Mallorca.
 
Per a més informació :  http://ramaderia.caib.es

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.