cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
20°

Memòria Històrica: «Hi ha hagut errors en la qüestió de l'esbucament de sa Feixina»

Recorden que la fossa de Porreres és la més important de Mallorca

Emissió del pograma La Vila del Pingüí.

Ona Mediterrània

Maria Antònia Oliver i Tonina Mercadal, membres de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica han visitat avui dematí el programa La Vila del Pingüí d'Ona Mediterrània. Han parlat alt i clar sobre el monòlit de sa Feixina, la fossa comuna de Porreres així com les activitats que, com a associació tenen previstes.

Monòlit Feixina

Sobre les previsions d'esbucar el monument que, de moment s'han vist estroncades han afirmat que: «El Consell havia d'informar de la seva decisió a totes les parts personades a l'expedient» tot concretant que: «Hi ha un defecte de forma que parteix del cap dels serveis jurídics del Consell de Mallorca el senyor Miquel Barceló», «és mal de creure que no hagi estat intencionat» han afegit.

Fossa de Porreres i actes previstos

«Tots el primers dissabtes de cada mes a les 12 del migdia ens reunim a la plaça de l'Olivar per reivindicar veritat, justícia i reparació per a les víctimes del franquisme. Actualment l'associació esta treballant en l'exhumació d'una de les fosses mes grans que hi ha a Mallorca que és la de Porreres, aquesta és la més viable per exhumar» expliquen. «La de Palma es inviable perquè hi ha un informe arqueològic en aquest sentit i perquè les restes varen ser traslladades durant el franquisme» han aclarit.

«A la de Porreres, les persones venien majoritàriament de les presons de Palma, i de 29 municipis de l'illa 100-120 víctimes assassinades. Quan els familiars anaven a la presó a dur-los roba per exemple se'ls deia que estaven en llibertat, per tant se'ls negava la veritat. Les seves morts no estan a cap registre, no consten enlloc. Ni el franquisme ni la democràcia els ha reconegut mai. Per tant no hi havia ni vídues, ni orfes, etc, això fa que sigui una fossa especialment important per a molta gent» han detallat.

«Un cop puguem obrir la fossa, haurem d'estar preparats tant pel que puguem trobar com pel que no. Comptarem amb un equip multidisciplinar on hi haurà el doctor Echeverria que va fer l'exhumació de Victor Jara també és qui va identificar i exhumar els cadàvers del president Allende i Victor Jara o Cervantes» han relatat al programa d'Ona Mediterrània.

«El procés d'exhumació, identificació, etc, pot durar entorn de 30 dies, la primera fase. La segona, serà molt més laboriosa ja que inclou molta feina de laboratori. No sabem el temps que durà. Ara comptam amb el suport del Govern»

Les membres de l'associació han fet una crida als professionals d'antropologia i arqueologia que puguin estar interessat en treballar com a voluntaris en aquestes tasques.

Llibre Aurora Picornell

El programa també s'ha fet ressò d'un nou llibre: «Aurora Picornell 1912-1937 de la història al símbol» de l'historiador David Ginard. Es tracta d'un dels personatges femenins més destacats del segle XX a Mallorca. Picornell va militar al Partit Comunista durant la II República. Procedent d'una família obrera del Molinar. Des de molt jove es va implicar en la defensa del feminisme i l'obrerisme.

Amb el cop d'estat del 36, Aurora va ser empresonada i la Nit de Reis de 1937 va ser assassinada al cementiri de Porreres juntament amb 4 dones més. Donada la influència de Picornell com a símbol dins l'esquerra mallorquina del segle XX, massa poc coneguda encara, s'ha recomanat la seva lectura.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Rodin, fa mes de 5 anys

L'error major és el titular! Aquí la gran equivocació és la del grupet neofranquista de na Calvo, na Ramon i en Groske.

Valoració:0menosmas
Per Fins quan?, fa mes de 5 anys

Em de veure si els feixistes-franquistes encara tendran poder suficient per a impedir l'esbucament del nyarro feixista de Sa Feixina. Fins quan durarà el poder d'aqueixs antidemòcrates?

Valoració:3menosmas
Per Arnau Sorell, fa mes de 5 anys

SA FAIXINA NO SE TOMA!!!

Valoració:-4menosmas
Per eTX, fa mes de 5 anys

Miguel de Cervantes,

Una broma de mal gust, que va cobrar del Gobierno Españo.

Professional , ja.

Valoració:-1menosmas
Per I doncs, fa mes de 5 anys

Jo amb l' únic adpecte amb el que estic en contra del pla d' esbucament del."Nyarro Major de Ciutat", és en que deixin l'espai diàfan, perquê farà molta calor i serà un espai exclusiu dels patinadors que no deixaran lloc a la resta de persones.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente