algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El Parlament vota unànimement a favor de l'autodeterminació... del Sàhara

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El Parlament ha aprovat per unanimitat avui dijous una Proposició No de Llei de Podem amb la qual la cambra mostra el seu suport al poble sahrauí, una proposta que representa «un pas més per arribar a solucions reals a favor de la dignitat i el reconeixement del poble sahrauí».

Així ho ha indicat el diputat de Podem encarregat de defensar la iniciativa, Baltasar Picornell, després que aquest dijous també el Consell de Mallorca hagi realitzat, durant el ple, una declaració institucional de reconeixement que incentiva a desbloquejar la situació en la qual es troba la població.

Concretament, amb la PNL aprovada en el Parlament, s'insta el Govern a requerir a l'Executiu espanyol que assumeixi un paper més actiu en el marc del Consell de Seguretat de Nacions Unides per trobar una solució política, pacífica, duradora i immediata, sota la premissa de la lliure determinació del poble sahrauí en el marc dels principis i disposicions de la Carta de les Nacions Unides.

A més, es reclama a l'Executiu central que faci els esforços que siguin necessaris perquè es reprenguin, al més aviat possible, les negociacions entre les parts, suspeses en 2012.

També es demana al Govern que vetlli pel respecte integral dels drets humans al Sàhara Occidental i se l'emplaça al fet que es doti a la missió de pau de Nacions Unides d'un mandat per a la supervisió dels drets humans que actualment no té.

D'altra banda, s'insta a l'Executiu al fet que promogui un seguiment actiu de la legalitat de les pràctiques d'explotació dels recursos naturals al territori sahrauí; que augmenti les partides d'ajuda humanitària amb els campaments de Tinduf, donada la precarietat que sofreixen; i recolzi en programes de formació i mobilitat de la població sahrauí; i que afavoreixi l'accés a la nacionalitat espanyola per part de la població sahrauí que així ho desitgi.

Picornell ha explicat que el proper 6 de novembre es compleixen 40 anys de la 'Marxa Verda' que va posar fi a la presència espanyola la territori del Sàhara Occidental sense que pogués concloure el procés de descolonització que estava en curs en el mar de Nacions Unides i que va provocar que milers de sahrauís es veiessin obligats al desterrament en els campaments de refugiats del desert algerià.

Segons ha dit, 40 anys després, les perspectives de canvi per a aquesta població i de desbloquejo del conflicte són mínimes ja que la falta d'atenció internacional que rep contribueix diàriament a legitimar l'status quo i a minar les esperances d'autodeterminació del poble sahrauí.

Aquest poble, explica Podem, sofreix constants violacions de drets humans i repressió de la seva llibertat d'expressió i de les seves reivindicacions d'autodeterminació.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per slort, fa mes de 7 anys

Allò que molesta més els "trolls" (els que escriuen en foraster en aquest fòrum ho són) no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, la cosa millor que es pot fer és no respondre'ls i deixar-los la puntuació en blanc; fins i tot, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no té cap efecte.

Valoració:2menosmas
Per llorens, fa mes de 7 anys

Qué pérdida de tiempo para dar soluciones sociales a la sociedad Balear tiene este Desgovern que prometió transparencia y trabajar para solucionar los problemas de la gente de Baleares?
Donde están las ayudas sociales?
Donde están las ayudas antidesahucios
Donde están las ayudas para comedores escolares
Dpnde están las ayudas a familias en situación de desamparo ETc..ETC..

Parece ser que lo único que les importa son eliminar todo rastro del PP, eliminar todo rastro de monumentos, adoctrinar con mentiras un catalanismo casposo, y sobre todo no tener orgullo de ser Balear.

Valoració:0menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 7 anys

Ironia. Així són els podemites.
Està clar primer els moros, els palestins, els tibetans, ...
però noltros quê?

Valoració:11menosmas
Per Mallorquí i, per tant, nacional català, fa mes de 7 anys

Quan hi haurà una proposta que representi «un pas més per arribar a solucions reals a favor de la dignitat i el reconeixement del poble català»?

Valoració:14menosmas
Per fghvbn, fa mes de 7 anys

Desviant l'atenció

Valoració:9menosmas
Per IIII, fa mes de 7 anys

Els saharauis son pels marroquins, el que els catalans, valencians i mallorquins son pels castellans: una merd@
No crec qui hi hagi una comparació millor i a veure si aqueixa gent arriba a tenir el seu propi estat. I nolros també.

Valoració:9menosmas
Per sebastia, fa mes de 7 anys

Molt bona iniciativa i vetllar perque es respectin els drets humans , millor encara. A mi m' agrada votar politics compromesos amb el respecte a les minories i els dret humans.

Valoració:7menosmas
Per lluc, fa mes de 7 anys

Clar que si, del Sàhara! ara de Catalunya.....
Viure per veure, Srs del Parlament!!! hahahahaha

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente