nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
18°

Aprovat el decret que deixa sense efecte els «aspectes urbanitzadors» de la Llei del Sòl, Turística i Agrària del PP

El Consell de Govern extraordinari d'aquest dimarts ha aprovat un decret llei de mesures urgents en matèria urbanística que deixa sense efecte els «aspectes més urbanitzadors» de les lleis del Sòl, Turística i Agrària de Balears.

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Joan Boned, ha explicat, acompanyat del vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, i del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Pesca, Vicenç Vidal, que aquesta normativa cerca fer compatible l'activitat econòmica amb la preservació de la natura del sòl rústic de les Illes i ha incidit que «no suspèn l'activitat econòmica» a la comunitat ja que «se seguirà construint».

Boned, que ha admès que la redacció d'aquesta normativa no ha estat un «treball fàcil» en afectar tres lleis que es troben en vigor, ha assenyalat que se cerca «tornar la protecció als territoris que el PP ha deixat desprotegits».

Per donar més seguretat jurídica, se suspenen els articles que, diu el Govern, posen en risc els principis d'interès general i de preservació del caràcter propi del món rural, per evitar la tramitació de més expedients a l'empara d'unes normes que s'han d'analitzar i reformar en profunditat.

El decret deixa en suspens fins a desembre de 2017 totalment, parcialment o amb modificacions, prop de mig centenar d'articles, disposicions o punts de la llei del sòl, la llei de sòl rústic, la llei de turisme, la llei agrària o la normativa que va aixecar la prohibició de construir ANEI d'Eivissa i Formentera o la que va deixar sense efecte el Pla Territorial de Menorca.

Deixa sense efecte l''Amnistia Urbanística'

Pel que fa a la Llei del Sòl, deixa sense efecte la 'amnistia' per a les construccions il·legals en sòl rústic aprovada la passada legislatura, de manera que no es podran legalitzar més construccions il·legals en rústic pagant una multa.

A més, se suspèn la possibilitat d'incloure automàticament com a sòl urbà els nuclis urbanitzats irregularment i es deixa suspens la possibilitat que habitatges unifamiliars en sòl rústic construïts, i que no havien esgotat en el seu moment les possibilitats edificatòries, es puguin ampliar fins per sobre de els percentatges d'ocupació i edificabilitat que estableix la llei de sòl rústic. A més, deixa sense efecte la normativa que va suspendre l'aplicació del Pla Territorial de Menorca.

Tampoc es podrà edificar habitatges als espais especialment protegits i s'estableix que aquesta mesura és aplicable també als projectes presentats durant els últims tres mesos. També es torna a instaurar l'obligació de la declaració d'interès general per part de cada Consell Insular afectat.

Igualment, queda garantit que les proteccions que es preveuen en sòl rústic tenen un caràcter de nivell de protecció mínim i que els instruments de plantejament i ordenació territorial el poden incrementar.

Afectació a la Llei Turística

Per la seva banda, Barceló ha explicat els aspectes que afecten el seu departament i ha dit que, ja que «la Llei Turística de Carlos Delgado està plena de possibilitat d'arbitrarietats», es cerca que hi hagi seguretat jurídica perquè «un determinat projecte no ha de dependre de la discrecionalitat del Govern de torn».

En aquest sentit, ha assenyalat que es deixa sense efecte la «permissivitat» en els volums màxims construïbles en els establiments turístics en sòl rústic, de manera que s'autoritzen reformes i ampliacions, sempre que s'ajustin als paràmetres establerts en els instruments d'ordenació territorial i en la normativa aplicable.

A més, tanca la possibilitat d'ubicar en sòl rústic nous camps de golf o altres grans equipaments esportius, recreatius, culturals, i de qualsevol altre ús, amb allotjament turístic associat, per la qual cosa s'hauran de sotmetre a la normativa territorial general.

Declaració d'interès general

També es reprèn l'obligatorietat general de la declaració d'interès general i de l'avaluació d'impacte ambiental per a l'ampliació o creació d'establiments hotelers en sòl rústic. L'administració turística no podrà aprovar el canvi d'ús de turístic a residencial o a un altre tipus.

D'altra banda, es tanca la possibilitat d'autoritzar projectes «d'autor» al marge de les exigències normatives urbanístiques i turístiques vigents, simplement pel prestigi o reconeixement de l'arquitecte, enginyer o artista, per la conveniència notòria del projecte, com establia la Llei general turística.

També s'elimina la possibilitat d'ubicar establiments turístics a tots els efectes en edificis catalogats o protegits (com fars) o militars si no ho preveu la normativa urbanística, territorial o de patrimoni.

El decret llei limita l'abast de la disposició referida a les ampliacions extraordinàries dels establiments hotelers, que fixava un increment de l'edificabilitat i de l'ocupació de parcel·les per sobre del que permeten els paràmetres d'ordenació territorial i urbanística.

D'aquesta manera, en les ampliacions d'establiments hotelers, els increments de superfície edificada i d'ocupació sempre hauran de ser inferiors al 20 per cent i s'elimina la possibilitat que permetia la Llei general turística d'arribar al 40 per cent per a establiments de categories no inferiors a cinc estrelles o en casos de projectes singulars.

Ampliacions, només sobre edificacions legals

Les ampliacions únicament seran possibles sobre l'edificació legal i s'elimina la possibilitat de l'anterior norma d'ampliar sobre allò il·legal.

Quant a la possibilitat d'ampliar establiments afegint l'edificabilitat altres parcel·les, s'elimina la possibilitat de fer-ho transferint l'edificabilitat de parcel·les no adjacents. Es manté la possibilitat d'ampliar hotels sumant l'edificabilitat de parcel·les adjacents per tal que la parcel·la que se suma en cap cas pot estar qualificada com a espai lliure, equipament públic o sòl rústic.

També s'impedeix l'augment del nombre de plantes de manera que l'alçada no podrà excedir l'existent o permesa (excepte per a equipaments d'ascensors, escales d'emergència, climatització, telecomunicacions, eficiència energètica i homogeneïtzació d'elements en les cobertes). S'elimina la possibilitat d'augmentar dues altures en les zones hoteleres madures.

Pel que fa a Platja de Palma, s'adopten mesures per fer coherent la recent aplicació del Pla de Reconversió Integral amb les possibilitats atorgades per la disposició addicional quarta i, sobre l'afectació a la Llei Agrària, el conseller Vidal ha indicat que el concepte d'agroturisme es torna més restrictiu i es manté com a activitat complementària d'una explotació agrària però es regularà mitjançant la Llei de Turisme. Així, s'acaba amb la doble normativa, amb declaració d'interès general.

També, es limiten les exoneracions de l'exigència de parcel·la mínima, queda sense efecte la possibilitat de segregar en sòl rústic per sota de la unitat mínima de conreu, i les activitats eqüestres es consideraran activitat complementària de l'explotació agrària si no tenen caràcter comercial. D'aquesta manera, no serà possible construir un complex privat amb oferta de camp de polo i oferta complementària.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per juan, fa mes de 8 anys

....mando por decreto...es lo que hacian segun ellos el PP..y ahora que?......hacen lo mismo¡¡¡¡¡¡¡

Valoració:0menosmas
Per jehc, fa mes de 8 anys

Totalment a favor de qualque mesura que controli el creixement indiscriminat d'edificacions justificant-ho com si fós un bé general quan sempre és per fer negoci els quatre lladres de torn.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente