algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Pas important per a la recuperació de la memòria històrica a les Balears

Aquest dimecres el PSIB, MÉS, Gent per Formentera i Podem, juntament amb diverses entitats en defensa de la memòria històrica, han presentat la llei de fosses, també anomenada com la 'llei de memòria històrica'.

Aquesta llei establirà competències al Govern de les Illes Balears en la localització de les persones desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura franquista així com la localització, senyalització, dignificació, protecció d’aquestes persones. També i, si és possible, donarà competència al Govern per a l’exhumació de les fosses comunes que es trobin en territori balear.

Els partits promotors expliquen que aquesta llei té la finalitat de complir les obligacions que Espanya en aquests moments incompleix. Manifesten que la política de subvencions a famílies i associacions per exhumar fosses duta a terme pel Govern espanyol entre 2008 i 2011 ha estat considerada inadequada per Nacions Unides perquè delega en les famílies la responsabilitat de cercar els desapareguts, quan hauria de ser l'Estat qui ho faci, en concret l'Administració de Justícia.

Fa tres anys el Govern del Partit Popular paralitzà aquestes subvencions i, en l'actualitat, les famílies de desapareguts i les associacions desenvolupen aquesta tasca pel seu compte i assumint-ne el cost.

Amb aquesta nova llei que han presentat avui els partits dels Acords pel Canvi i associacions de memòria històrica, el Govern assumirà directament les competències en aquesta matèria perquè la localització tant dels desapareguts com de les fosses sigui el més ràpid i eficaç possible, per acabar amb la delegació en famílies i associacions d'aquesta responsabilitat.

A la presentació a la llei, entre altres entitats ha participat l’Associació de Memòria de Mallorca, la seva presidenta, Maria Antònia Oliver, ha manifestat que el que ells volen és que el Govern assumeixi les seves responsabilitats amb aquesta qüestió.

En concret, Oliver, ha detallat que hi ha 47 fosses registrades en aquesta illa i 3 més ja localitzes, tres a Eivissa i tres a Formentera i que es té constància que n’hi ha una a Menorca, però no s'ha trobat.

I en relació a la Llei de Fosses, el Partit Popular no sap si hi votarà a favor o en contra. Per altra banda els populars han titllat d’injustícia que el Govern suspengui la carrera professional i no aboni la paga extra als funcionaris i que sí que tingui diners per a la Llei de Fosses. Després de la Junta de Portaveus la portaveu del PP, Margalida Prohens, ha manifestat que aquesta llei és d'alt contingut ideològic...

Sobre aquest tema s'ha manifestat també el portaveu del PI, Jaume Font, que ha avançat que donaran suport a la llei tot i que ha destacat la importància que el Govern «corri amb les despeses» i ha demanat conèixer tècnicament com es desenvoluparà «per no afectar els sentiments de les persones» segons ha manifestat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 8 anys

La bandera que figura a la foto, era una bandera de partit polític: Partido Republicano Radical.

Valoració:1menosmas
Per Mquel, fa mes de 8 anys

Celeritat, memòria i que puguin descansar en pau.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente