algo de nubes
  • Màx: 13.38°
  • Mín: 7.77°
12°

El Govern demana que la zona del Mediterrani entre Catalunya, València i Balears sigui declarada d'Especial Protecció

Mapa de la zona que es vol declarar d'Especial Protecció. | CAIB

El conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha enviat una carta a la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Isabel García Tejerina, en la qual l'insta a declarar Zona Especialment Protegida d'Importància pel Mediterrani (Zepim) l'espai marí situat entre les costes de Catalunya, València i Balears, atès que «és una ruta migratòria de cetacis», segons el Projecte Mediterrani.

Aquesta declaració comportaria un nivell de protecció nou que podria ajudar a impedir els projectes de prospeccions petrolieres que afecten l'arxipèlag, com vol el Govern balear.

El Projecte Mediterrani és un estudi elaborat entre els anys 1999 i 2002 per la Universitat de València, la Universitat Barcelona i la Universitat Autònoma de Madrid, fruit d'un conveni amb el Ministeri, amb l'objectiu d'identificar les àrees d'especial interès per a la conservació dels cetacis en el Mediterrani espanyol.

Basant-se en dades empíriques i observacions de camp, a més de tenir en compte altres factors socioeconòmics i d'impactes reals, el projecte proposa declarar Zepim l'àrea esmentada per evitar impactes sobre les poblacions de cetacis sedentàries o que migren.

Segons explica la carta, el corredor que l'estudi suggereix com Zepim «comprèn zones de productivitat primària i és essencial perquè el rorcual comú (Balaenoptera physalus) pugui dirigir-se, per primavera, al mar Ligur, on s'alimenta de krill, mentre que a la tardor pren el mateix corredor per després dispersar-se pel sud-est d'Espanya i el nord d'Àfrica».

En aquest sentit, recorda que «el mar Ligur ha estat declarat com un santuari per a cetacis, i és l'única reserva marina internacional mundial».

En aquesta mateixa àrea es troben «altres cetacis que no segueixen pautes migratòries definides», com els dofins mulars (Tursiops truncatus).

Segons el Conveni de Barcelona i la Unió Europea, els països que formen part d'elles han de vetllar per la protecció i la conservació d'aquestes espècies.

Per això el conseller Vidal ha demanat a la ministra que escolti les recomanacions del Projecte Mediterrani i declari Zepim aquesta zona «de gran valor ecològic per a la supervivència dels mamífers esmentats en el Mediterrani occidental».

El Govern de l'Estat és qui té potestat per fer-ho, ja que «l'àmbit marí que comprèn no té cap continuïtat ecològica amb un espai natural terrestre objecte de protecció».

Paral·lelament, s'ha enviat una còpia d'aquesta carta al coordinador de la unitat del Pla d'Acció per a la protecció i el desenvolupament de la conca del Mediterrani del Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient, amb seu a Atenes, que gestiona el Conveni de Barcelona, acompanyada d'un escrit en què s'expliquen els motius pels quals s'ha demanat al Govern de l'Estat aquesta declaració i es demana la intermediació d'aquest òrgan en el procés.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per gironí, fa mes de 8 anys

M'en hi jugo un que no us faran cas.

Valoració:0menosmas
Per antiePPañyolufo, fa mes de 8 anys

No tan sols hem de protegir la nostra mar intercatalana sinó que ens hem de protegir les nostres tres grans regions (Balears, Principat i València) de la depredadora Castispaña

Valoració:5menosmas
Per anticatalufet, fa mes de 8 anys

A ver si estos se han confundido y lo que quieren decir es que piden en la zona del mediterráneo entre Cataluña Valencia y Baleares proteccion para los Paises Catalinos.

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente