algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

Les Balears només tenen reserves de sang per a un o dos dies dels grups O+ i O-

El turisme augmenta la demanda de sang però no n'incrementa l'oferta

Segons informa la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, la reserva de sang dels grups sanguinis més habituals, O+ i O-, es troba en mínims d'emergència. I és que només es diposen de reserves per a un o dos dies a tot estirar. Segons l'entitat, el fet de ser «una comunitat turística» és un dels principals causants d'aquesta minva. D'una banda, l'augment de la població de l'estiu fa que la demanda pugi, però els donants de sang no pugen perquè només dóna sang un perfil de persona resident a les Balears.

D'altra banda, aquestes mateixos donants, com que són treballadors i molts d'ells depenen del turisme, tenen més feina que mai a l'estiu. L'altra part que no treballa a l'estiu, molt probablement són de vacances. En canvi, com explica Enrique Girona, director tècnic del Banc de Sang i Teixits, «els nostres malalts no se'n van de vacances». Ans el contrari, perquè a l'estiu es duplica la població i, per tant, també creix «la probabilitat que hi hagi accidents i malalts estrangers, a part dels nostres propis malalts». Per il·lustrar-ho, Girona explica que aquest darrer cap de setmana un accidentat d'una col·lisió d'automòbil va necessitar 18 bosses de sang: «això vol dir que per a un sol malalt van haver de necessitar-se les donacions que havien fet 18 persones».

A banda del turisme hi ha un altre factor que també ha interferit en la donació de sang, que no és més que l'onada de calor. Segons Girona: «un inici de juliol amb temperatures de 40 graus no ajuda que la gent vulgui sortir de ca seva per anar a donar sang». Però, per això mateix aconsella que les persones que se sotmetin a una extracció s'hidratin molt tant abans com, sobretot, després de fer-ho. Per tot això l'entitat té en marxa a campanya #DónaSangBalears i anima tothom a fer donacions al més aviat possible perquè la situació és d'urgència.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.