algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Primera identificació a Mallorca de víctimes republicanes enterrades en una fossa

Avui dimecres seran identificades per primera vegada a Mallorca les restes de víctimes de la Guerra Civil enterrades en una fossa comuna. L'associació Memòria de Mallorca, juntament amb els ajuntaments de Maria de la Salut (poble d'on eren els tres homes trobats) i de Sant Joan (localitat on estava ubicada la fossa), han hagut de menester un any per poder fer realitat el que és tota una fita dins la història de Mallorca: la primera identificació de víctimes del feixisme sepultades en fosses comunes.

Un dels membres de Memòria de Mallorca que ha estat més implicat en tot el procés d'exhumació de la fossa de Sant Joan, Tomeu Garí (ha escrit el llibre 'La fossa dels mariandos: obrir per tancar la història'), explica que tot el procés «s'ha allargat molt» perquè comptaven amb uns recursos molt escassos. De fet, Garí reclama al nou executiu autonòmic que no s'oblidi de la preservació de la memòria històrica de les Balears i que dugui a terme actuacions concretes que són bàsiques per poder seguir endavant amb les exhumacions.

Aquestes actuacions es concreten, segons Garí, en la «necessitat d'una llei de fosses» que empari i faciliti el procés d'exhumació dels cossos dels represaliats. A banda d'això, el membre de Memòria de Mallorca també reclama «més suport institucional» perquè assegura que els seus recursos només cobreixen actuacions puntuals en fosses petites com la de Sant Joan; però sosté que per a obrir-ne «altres de més grans, com la de Porreres, la despesa hauria d'anar a càrrec de les institucions».

El procés d'exhumació i identificació a través de les proves d'ADN ha estat dut a terme pel Laboratori de Bioarqueologia Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les restes de les tres víctimes del feixisme han estat custodiades durant mesos en unes dependències municipals de l'ajuntament de Sant Joan. Avui es durà a terme un acte privat en què les arqueòlogues encarregades del procés d'identificació explicaran als familiars i als membres de Memòria de Mallorca quines restes corresponen a cada cos i altres detalls de la manera com van ser trobats. I demà dijous es farà una presentació en públic a l'Escola d'Alt de Maria de la Salut i, finalment, divendres es lliuraran les restes dels cossos als familiars en un acte públic a Maria de la Salut.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 8 anys

Bona hora ja és, si. Impossible haver començat a treballar quan tocava amb un estat així, precisament.

Valoració:5menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 8 anys

Idò jo ho entenc perfectament, l'estat espanyol quant no l'hi convè una cosa una cosa, emblanquina, allarga, difumina, pose travas i si se " perdan" papers, millor que millor, i amb aquets fets concretament, molts dels que els podríen demanar contes, ja no hi son, i dels que podrían reclamar tampoc.
Actualment actùan igual en tots els àmbits, sigui poder, sigui corrupció,etc, nomès corren cuan els convè, "ells" poden insultar la memoria històrica, però alerta si tù te ficas amb ells, aviat ets racista, xenòfob, insults a l'honor, relligiosos,etc. i desprès resulta que es feixistas son els que no som com ells.
A mí m'he poden sercar per una paraula, però els ultradretas poden insultar,apallissar i altras cosas que no dirè però sonclaras , no els troban, i si els troban, els papers es "perdan dins el temps o el procès, al final "O".

Valoració:9menosmas
Per Miquel, fa mes de 8 anys

Bona notícia. El que no s'enten es que aquests procesos no s'iniciessin el dia següent de la fi de la dictadura.

Valoració:22menosmas
Per Joan, fa mes de 8 anys

Llorenc ets la prova del efectes de l'endogamia en la genética.

Valoració:8menosmas
Per Joan, fa mes de 8 anys

No cal mirar un passat tan meravellós, el futur és nostre amb llinatges forasters inclosos, No són els cognoms el que fan un país, és la consciència de ser-ho. Si fos així Milans del Bosch seria independentista. Hi havia molts llinatges nostrats que eren uns vertaders pirates antimallorquins, com March.

Valoració:24menosmas
Per Llorenç, fa mes de 8 anys

com enyor aquella mallorca sense un nom ni llinatge forasters...

Valoració:-12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente