algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

L'energia solar podria satisfer la demanda dels nuclis turístics de Menorca

Els científics aconsellen la promoció de l’ús de transport públic per reduir l'emissió de Co2 i potenciar l'eficàcia energètica. | J.B.

Un grup d'investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acaba de publicar un estudi sobre el consum energètic a Menorca. Els científics han determinat, entre altres aspectes, que cada turista genera 14 kg de Co2 per dia i que l'energia solar podria satisfer el 100% de la demanda dels nuclis turístics residencials de l'Illa.

L'estudi, publicat a la revista Energy Policy, analitza els 10 nuclis turístics més representatius de Menorca i l'impacte del turisme de masses sobre el consum energètic i la conservació ambiental. En aquest sentit, s'ha analitzat de manera acurada l'anomenat 'metabolisme energètic', és a dir, als fluxos energètics lligats al transport i la mobilitat dels turistes.

Els investigadors han combinat diferents eines per a una quantificació detallada d'aquests fluxos energètics. A partir d’un qüestionari realitzat a 754 turistes (entre els estius de 2010 i 2011), s’han recollit les dades necessàries per al càlcul de la mobilitat tant externa com interna: el perfil turístic, el tipus d’allotjament i les característiques de la mobilitat interna.

Una enquesta als gestors dels allotjaments turístics ha permès, a més, recollir el consum energètic als establiments turístics. D’altra banda, el perfil ambiental dels fluxos energètics s’ha quantificat amb mètodes de càlcul de les emissions de CO2. Finalment, una cartografia realitzada pels investigadors, amb sistemes d’informació geogràfica (SIG), ha permès calcular la potencial producció d’energia elèctrica amb sistemes fotovoltaics.

Consum energètic

Els investigadors, amb tota aquesta metodologia, ha pogut determinar que, de mitjana, un turista consumeix 4.756 MJ (megajoules) d’energia, associats a unes emissions de 277 kg de CO2 per una estada de promig de 20 dies. El metabolisme energètic depèn del perfil del turista i de la tipologia de nucli turístic. Segons el tipus de nucli turístic, aquest valor varia dels 4.000 MJ en nuclis mixtos fins els 6.000 MJ en nuclis exclusivament residencials. El 77% del consum energètic i les emissions de CO2 són degudes al desplaçament fins a l’illa.

Energies renovables
Els investigadors també han observat que el consum energètic intern en els allotjaments turístics podria ser 100% d’origen renovable amb l’aprofitament de les seves cobertes amb panells solars. Els nuclis residencials podrien ser autosuficients tot l’any, mentre els nuclis hotelers i mixtos ho serien al llarg d’entre 7 i 10 mesos.

Finalment, l’estudi, realitzat gràcies al suport econòmic de l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) i l'Institut Menorquí d'Estudis (IME), presenta una llista de recomanacions per als gestors turístics i les autoritats locals per reduir el consum energètic, molt similar al de la població general de l’illa, i promoure l’autosuficiència energètica.

Així, els científics, a més de l’aprofitament de l’energia solar i la millora de l’eficiència energètica, aconsellen la promoció de l’ús de transport públic, el desenvolupament d’eines de comunicació ambiental per als turistes, incrementar el nombre de botigues de serveis a prop dels nuclis turístics, i fomentar l’ús del transport marítim per a l’arribada dels turistes a l’arxipèlag.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.