La qualitat de l’aigua de la badia de Palma està afectada per la contaminació fecal. I va a més. D’aquesta manera ho indica l’estudi d’impacte ambiental de l’esborrany del Pla de Reforma Integral (PRI) de la Platja de Palma, presentat aquest estiu.
Els investigadors de l’Imedea, autors del document en què es basa l’estudi, alerten que la descàrrega d’elements fecals a la badia de Palma afecten la qualitat sanitària, química i ecològica de l’aigua, i ataca especialment les praderies de posidònia oceànica. De fet, assenyalen que la zona oriental de la Platja de Palma (torrent dels Jueus, port esportiu, Llucmajor) és l’àrea amb major afectació per contaminació fecal, si bé dins els límits fixats per la normativa actual.
Així mateix, l’estudi apunta als efluents dels emissaris de Palma i Llucmajor com a focus de contaminació, a banda de la xarxa d’aigua pluvial i les torrentades de la tardor i la primavera. La presència del port de Palma és un dels grans focus de contaminació. A més a més, els investigadors constaten una proliferació de biomassa fitoplanctònica associada a la descàrrega de nutrients d’origen terrestre en temporada estival.
La qualitat de l’aigua de la badia també queda compromesa, cada pic més, per la transmissió a la mar de partícules nocives provinents dels fertilitzants agrícoles. I això ocorre mitjançant els dos grans aqüífers de la badia de Palma (el superficial o plioquaternari i el profund o miocè), que recullen l’aigua amb la qual es reguen els horts.
D’altra banda, s’observa una tendència a l’alça en la concentració de nitrats, la qual en provoca nivells molt superiors als permesos per la legislació. Això és degut a l’ús intensiu d’aigua depurada i els esmentats fertilitzants químics.
S’ha de matisar, en tot cas, que la totalitat de platges que componen la badia de Palma són aptes per al bany. Així ho demostren els resultats analítics que de manera periòdica realitza la Conselleria de Salut.
L’estudi d’impacte ambiental, de fet, apunta a la necessitat de recuperar la qualitat de l’aigua marina, constatada la problemàtica de la contaminació dels aqüífers i la seva afectació sobre la badia de Palma.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Poble de Mallorca, fem ressò de l’onze de setembre al Principat. Demostrem el nostre rebuig cap a la política colonial d’espoli de l’estat espanyol. Des de Artà a Andratx, des de Pollença fins a Santanyí. Tots units i amb un sol clam. Manifestau-vos dia 12 de setembre, a les 18h, a Ciutat de Mallorca. Un mallorquí, una senyera. Manifestau-vos per la nostra nació, la nostra llengua i el nostre dret a decidir el nostre futur.
Aptes per al bany diu... Si, amb les lleis convenientment adaptades per poder-ho dir així. Pareix mentida que encara es tiri tanta merda a la mar i que encara no s'apliquin mesures per no contaminar. Merda tenim, i més merda importaran.
És proporcional i concomitant a la contamiinació fecal que trobam a la política, en paticular en el Ministeri de Medi Ambient i sucedanis. Recordau quan en Mates n'era ministre, i quina meravellosa gestió en va fer?
En los meses invernales en toda la zona des Carnatge y San Juan de Dios hay un aumento de vejetación sobre las rocas, de color verde intenso, que llama poderosamente la atención. Supongo que será por el exceso de nitratos de la depuración, como dice el informe. Como no cuidemos nuestro mayor patrimonio, el medio natural y el paisaje, nos vamos todos a hacer puñetas.