La jornada de vaga es deixà notar especialment al sector de l'hostaleria. Segons els sindicats STEI-i, CCOO i UGT, el seguiment fou del 78 per cent, si bé des de l'Associació empresarial de restauració de Mallorca asseguraren que "a Palma es notà un descens de clients en les terrasses", però apuntaren que "la normalitat fou la tònica dominant als establiments". Allò cert és que Palma estigué ahir a mig gas. Tanmateix, bars per fer cafès n'hi havia i també botigues obertes per poder comprar qualsevol cosa. Fins i tot els establiments més propers a les seus sindicals d'UGT i CCOO a Palma restaren oberts.
Quant als comerços, els col·lectius fixaren un seguiment del 32%. Des de la Federació de la petita i mitjana empresa de Mallorca, Pimem, qualificaren de "fracàs" la vaga. A més, asseguraren que "els comerços del centre de Palma han estat oberts durant tota la jornada". Segons la patronal, "els empresaris del sector van destacar la nul·la" incidència de l'aturada i van subratllar que "únicament tancaren temporalment alguns comerços davant la presència de piquets". Així mateix, el president de Pimem, Juan Cabrera, apuntà que "el problema és que les entitats no han sabut llançar el missatge anant contra els empresaris".
Des de Pimeco, l'Associació del petit i mitjà comerç de Mallorca, xifraren en "una disminució del 70 per cent de vendes a la zona centre de Palma" la incidència de l'aturada. També indicaren que "la pressió exercida per les centrals sindicals als comerços oberts perquè tancassin es pot considerar de poca volada i baixa intensitat". Pel centre de Palma es pogué veure a mitjan matí un piquet informatiu que passava pels centres comercials i les botigues que eren oberts per tal d'animar-los a tancar i a unir-se a la protesta.
Control als piquets
En tot moment, la Policia Local i la Nacional controlaren el piquet informatiu, format per més d'un centenar de persones i que va recórrer els carrers més cèntrics de Palma ahir dematí. Adhesius als vidres de les botigues foren un dels rastres que deixaren. A les grans superfícies, la normalitat també fou allò més destacat i, per exemple, a El Corte Inglés, d'una plantilla de 1.400 treballadors, només 14 varen secundar la vaga. Als mercats municipals de l'Olivar, de Santa Catalina i de Pere Garau, van ser poquíssimes les parades que varen tancar.
De la seva banda, la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) no van volen entrar, segons explicaren, "en una guerra de xifres". I segons el seu president, Josep Oliver, "la jornada de vaga ha tingut escassa incidència en les empreses on els treballadors han pogut acudir lliurement al seu lloc de feina" i "escàs seguiment en el sector privat, ja que als principals centres de treball ha estat gairebé nul". Des de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEM) "les informacions recaptades de les associacions i les empreses associades reflecteixen un seguiment molt baix" i situen entorn de l'1 per cent els treballadors en vaga. Amb tot, les zones més turístiques, com la Platja de Palma, tampoc no es van escapar de la visita dels piquets, que contrastaven amb molts turistes que no sabien res de la vaga. Pel que fa al sector de caixes i bancs, els sindicats xifraren en un 20 per cent el seguiment.
Indústria i construcció
Un altre dels punts importants van ser els polígons industrials de Palma. Els piquets tampoc no hi faltaren i, segons fonts sindicals, al sector de la indústria participaren en la vaga un 98 per cent i a la construcció un 87 per cent. Aquestes xifres contrasten amb l'opinió del president de l'Associació d'industrials (Asima), Alejandro Saénz, que assegurà que als polígons de Son Castelló i Can Valero la "percepció ha estat d'absoluta normalitat".
D'altra banda l'Associació de Constructors de Balears is egons el seu president, Sebastián Pastor, "el sector industrial de les Illes registrà una escassa incidència" de la jornada de vaga, que va transcórrer "amb normalitat gairebé absoluta". Segons les seves dades, només un 4% dels treballadors de la construcció associats a la seva entitat van fer vaga.
El fracàs negociat
La vaga d'ahir tenia tota l'aparença d'un conflicte pactat. Les bases de Zapatero, els mimadíssims sindicats del Govern del PSOE s'havien d'aixecar per força contra el seu company. Per això, cada acció dels piquets, cada protesta, cada conflicte, duia el segell de la negociació pactada, d'oferir aparença d'anormalitat sense que la gent, començant pels treballadors que feien feina, no es pogués sentir molesta. Això es va veure de manera molt clara al cèntric Jaume III de Palma. Els piquets s'hi presentaren tard. prop de les dotze del migdia, no com a les convocatòries dels anys vuitanta, quan eren molt més nombrosos i ja hi eren a les nou del dematí. Ahir recorregueren les voravies, posaren alguns adhesius als mostradors, aconseguiren que algun comerç tancàs durant deu minuts i partiren. Qui va veure tancar comerços ara fa prop d'un quart de segle sap que el conflicte d'ahir no té res a veure amb les bregues d'aleshores.
Ni CCOO ni UGT tenen cap interès a fer mal al PSOE. A llarg termini els van les garrofes. Ahir la posició més combativa era la d'alguns treballadors que, fent feina, afirmaven: "Jo ja faré vaga el dia de les eleccions. Quan arribi el moment, serà la meva". Ahir per Palma s'escoltaren molts de xiulets, hi va haver exhibició generosa de banderes (en duien tantes que algunes quedaren abandonades damunt bancs públics), però els serveis mínims es varen complir escrupolasement i, fins i tot, amb escreix. Res a veure amb altres èpoques, en què l'afany combatiu era tan gran que se'ls passaven pel nas. Palma es despertà una mica angoixada. A les nou del matí, per diferents barriades, es veien alguns establiments tancats que normalment ja estan oberts. Tanmateix, quan els propietaris i els empleats veieren que no hi anaven piquets, obriren. El comerç, que sol aixecar barrera a les deu en punt, esperava. En adonar-se que la normalitat s'escampava per la ciutat, també obriren quasi tots.
Objectiu complert
Els sindicats més institucionalitzats assoliren ahir l'objectiu: aconseguir una aparença de vaga general sense tensar gens la corda, fent pressió només en alguns punts neuràlgics, deixant ben clar que no tenen cap intenció de tomar Zapatero. Tampoc els funcionaris no estan per batalles. La gran majoria anà a fer feina, tot i que la seva presència als bars on solen acudir a mitjan dematí es va fer ahir més dilatada. Hi anaren més prest i partiren més tard. Tot anà segons el programa previst: traca ràpida i renouer, fum... normalitat a l'espera de la manifestació de l'horabaixa.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2010/09/vaga_de_fum_57480.php
autocrítica 1 f. [PS] [MD] [PE] Crítica de les accions pròpies. 2 f. [LC] [JE] Crítica que un autor fa de la seva pròpia obra. Quan faran autocrítica els sindicats ? Ni amb aquest fracàs seran capaços de fer autocrítica ? La societat ha canviat molt aquests darrers anys i ni el llenguatge ni les actuacions dels sindicats s'han adaptat a aquesta nova realitat. Tampoc els governs, ni els partits polítics, ni les organitzacions empresarials.... Som al Segle XXI i tenim sindicalistes, polítics i empresaris del segle XIX. Espabilau tots ja d'una puta vegada !!!!