Felanitx: 520 anys de Santa Margalida

Els felanitxers commemoren que tal dia com avui la font del poble va brollar enmig d'una forta sequera. Per això els cavallets ballaren en honor de la Santa i el poble n'engalanà la font

La font de Santa Margalida, ben engalanada, com mana la tradició | Foto: Gori Vicens - G.V.

TW
0

Els veïns de Felanitx celebren la "setmana gran" de les festes el mes d'agost, per Sant Agustí. Però la festa patronal és, des de fa més de cinc segles, Santa Margalida. Amb el pas dels anys, aquesta celebració ha perdut força, tot i que els balls tradicionals dels cavallets en guarden l'essència. Tot i això són molts els que no saben per què Santa Margalida és la patrona de la ciutat. Per revelar el misteri cal tornar 520 anys enrere en el temps i situar-se a la font de Santa Margalida, al cor de Felanitx, i a la plaça del mateix nom, que són els principals protagonistes de la diada.


L'origen

L'any 1490, Mallorca va patir una gran sequera que va afectar la principal font de Felanitx. El poble organitzà rogatives i processons per demanar que plogués i dia 20 de juliol -a la plena de l'estiu i dia de Santa Margalida- la font va tornar a brollar. Per commemora-ho, els antics jurats -avui el batle i els regidors- varen decidir que cada any farien una festa. Avui, la festa, més de 500 anys després del suposat miracle, continua celebrant-se.
En l'actualitat, aquest esdeveniment històric és només un record, però el poble continua retent homenatge a la santa. Precisament ahir es cantaren les completes en honor de Santa Margalida. Abans, devers les set de l'horabaixa, el clero acudí acompanyat de les autoritats i els cavallets en direcció a la mítica font per seguir el protocol que es va iniciar ara fa 520 anys: la imatge de la santa que presideix la font llueix adornada des d'ahir amb raïm primerenc i fulles d'arbocer. És un record de la producció de vi que caracteritzà l'economia del poble i d'una festa que encara es manté viva.

El curiós origen de la font de Felanitx

Cada història té la seva llegenda. Sobre la font, n'existeix una que conta que, un dia de Santa Margalida, un home va arribar amb el seu cavall i el va fermar a un joncar -un dels molts que hi havia en aquesta placeta-. El cavall, impacient, es va posar a gratar la terra amb una pota i, miraculosament, l'aigua va començar a rajar. Segons conta la tradició, aquest fet va deixar bocabadada tota la gent que presencià l'escena. Ràpidament va celebrar el fet de disposar d'una font natural d'aigua potable al bell mig del poble i per a tothom. Diuen que la font va néixer d'aquesta manera i els més vells expliquen que, en recordança de les gratades del famós cavall, té forma de ferradura. Una història que, tant si és certa com falsa, se sentirà contar durant molts anys.