vaga funcionaris 2010

Sense repercussió a les institucions

Govern, Consell i Cort qualifiquen de “residual” la incidència de les mobilitzacions dels seus funcionaris, que no arribà ni al 10%. Els sindicats en discrepen i xifren la convocatòria a l'entorn d'un 68%

Els espais d'atenció al públic estaven ben deserts | Foto: SERGE CASES

TW
0

La diferència entre les xifres dels sindicats i les de les administracions és abismal. Les centrals valoraven la incidència de la convocatòria a l'entorn del 68% dels treballadors a les tres administracions principals -Govern, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma-, mentre que els organismes oficials no hi posaven més d'un 10%. En tot cas, la vaga dels funcionaris d'aquestes institucions no va tenir cap mena de repercussió per als ciutadans.

Govern

Segons les dades del Govern, a les 15.00 hores la mitjana de seguiment de l'aturada era del 8,95%. Per sectors, els serveis generals -personal laboral i funcionaris de les diverses conselleries i entitats autònomes- arribaren a una xifra del 7,26%. Això significa que 337 dels 4.643 efectius secundaren la jornada de vaga. D'altra banda, el personal laboral de les empreses, els consorcis i les fundacions dependents del Govern registrà un seguiment inferior al 6,02%.

Quant al personal docent, la incidència de la protesta se situà en una mitjana del 15,86%. Així mateix, per illes l'adhesió va ser desigual. A Mallorca, s'hi sumà el 12,43% del professorat, a Menorca el percentatge arribava al 16,24% i a les Pitiüses era del 32,75%.

Consell

Notícies relacionades

Pel que fa al Consell de Mallorca, i segons les xifres oficials, el seguiment de la vaga no superà el 10%. Als serveis generals es movia entre el 8 i el 9%, mentre que a l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) arribà al 9,8%. Sigui com vulgui, fonts del Govern insular asseguren que no hi va haver cap incidència remarcable. Tot i que la web principal de la institució quedà en blanc, desapareguda, durant diverses hores, això no tingué res a veure amb la vaga ni va ser cap mena de sabotatge: era un problema tècnic. La plana la du una empresa externa i despús-ahir ja hi havia hagut alguns entrebancs informàtics amb el correu electrònic.

Cort

Segons les dades de control d'entrada al lloc de feina -fitxatge-, que facilità l'Ajuntament de Palma, la participació dels funcionaris de Cort en la protesta va ser d'aproximadament el 10 per cent. La plantilla de treballadors de la Sala -exceptuant-ne la Policia Local, que no fa vaga per llei- és d'uns 1.600 empleats.

Aquestes xifres oficials no tenen res a veure amb les facilitades pels sindicats. CCOO parlava amb satisfacció de la incidència de l'aturada. A Cort, les centrals valoraven que devers 700 funcionaris no havien anat a fer feina. Des de les 7.30 fins a les 8.30 hores, els piquets estigueren plantats davant el consistori i s'anaren traslladant per la resta d'administracions -Delegació del Govern, Consell de Mallorca, Parlament i Delegació d'Hisenda i Justícia. "Quan faltaven deu minuts per a les vuit, no hi havia gairebé ningú dins les dependències de l'Ajuntament", assegurà Pedro Castro, de CCOO.

Els polítics d'Esquerra Alternativa i Verda-EU també recomanaren als seus càrrecs públics autonòmics i municipals que mostrassin el suport donat a la vaga. Així, des de la solidaritat amb aquest moviment de protesta, els electes d'aquesta formació a la Sala varen sol·licitar que se'ls descompti de les nòmines el dia de vaga, com a la resta de treballadors públics. De la mateixa manera, varen comunicar al seu responsable polític i a la batlessa que només estarien disponibles mitjançant el mòbil o el correu electrònic.