UM fa el buit al pregó de la festa de l'Estendard a Palma

Cap dels tres regidors uemites no assisteix a l'acte del pregóm en qual hi eren representants de tots els partits polítics. Enguany la lectura va anar a càrrec de l'escriptor i columnista Guillem Frontera

Els edils uemites no assistiren a la cerimònia que inicia la festa de l'Estendard. | Ferran Aguiló - Amengual.

TW
0

UM no dóna treva a l'equip de govern d'Aina Calvo ni per les festes de Nadal. Cap dels tres regidors d'UM a Cort, Miquel Nadal, Cristina Cerdó i Baldomero Oliver, no assistí ahir a la lectura del pregó que dóna el tret de sortida a la tradicional festa de l'Estendard de Palma, que s'allargarà fins dia 31 de desembre. El pregó, enguany, va anar a càrrec del reconegut escriptor i col·laborador de dBalears Guillem Frontera. Els socis uemites del Pacte, lluny d'afluixar les cordes que han tensat l'estabilitat del Govern municipal, continuen posant a prova l'autoritat d'Aina Calvo.

Ahir UM va donar un altre exemple de tot això. Enmig d'una sala de plens on no faltaven representants de totes les formacions polítiques -Bloc, PSOE i PP-, la gran absència va ser, novament, la d'UM. Aquest fet no aconseguí que l'acte d'inauguració perdés l'habitual to cerimoniós amb el pregó del prestigiós escriptor que dedicà el discurs a fer un recorregut sobre les diferents visions carregades de "percepcions", "prejudicis" i "tòpics" que han tingut de Mallorca els viatgers que al llarg dels segles XIX i XX han anat terpitjant aquesta illa. Frontera eludí tractar de manera directa els escàndols de corrupció que sacsegen Mallorca els darrers temps, però el seu parlament no estava exempt d'algunes reflexions crítiques sobre la indústria del turisme i les repercussions que ha tingut sobre el paisatge de Mallorca.

"Industria de forasteros"

"El turisme variaria radicalment aquesta actitud desinteressada i aviat el paisatge seria avaluat com a efectiu de les campanyes per a l'activació del que Bartomeu Amengual en digué, ja el 1903, 'industria de forasteros'. Tant ell com Miquel dels Sants Oliver i Enric Alzamora, fundador del Foment del Turisme, pensaven en un desenvolupament turístic indissolublement lligat al progrés integral de l'Illa, en una modernització que, de la mà d'una economia enrobustida i dinamitzada pel turisme, milloràs els accessos al paisatge per a la seva contemplació i no per a la seva destrucció".

Seguidament, Frontera afegí: "L'aventura turística de Mallorca, sense oblidar-ne els aspectes positius, faria avergonyir aquells que primer la conceberen i la impulsaren". Tanmateix, lluny d'entrar en polèmiques, l'articulista de dBalears va voler fer una anàlisi sobre la imatge que tenien els visitants dels mallorquins. D'aquí es desprèn l'obra Les Balears descrites per la paraula i la imatge', de l'arxiduc Lluís Salvador, i Un hivern a Mallorca, de George Sand.

L'estimada de Chopin, segons l'escriptor d'Ariany, "esperava trobar aquí encarnat el somni rousseaunià del bon salvatge i es va trobar amb una societat molt endarrerida, inculta, abrupta i, en alguns aspectes, salvatge". Frontera també anomena el protagonista d'El oro de Mallorca, Benjamín Itaspes, transsumpte de Rubén Darío, i el llibre de Joan Cortada Viaje a la isla de Mallorca en el estío de 1845. És aquí on la primera veu incorpora, segons Frontera, "la consciència de l'emmirallament".

Guillem Frontera és un expert en aquesta temàtica. Els seus primers treballs sobre la peripècia d'aquests viatgers els va publicar en versions radiofòniques i per a premsa escrita, com a part d'una història del turisme que, a parer seu, "posteriorment ha estat superada per uns i saquejada sense escrúpols per molts d'altres, com sol passar tan sovint en aquest país nostre, amb un cor tan feble en les coses de la mar, però tan actiu en la seva rapacitat intel·lectual: tant, que, més que de corsaris, sovint sembla obra de vampirs".