nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 22°
26°

Les víctimes de Serralta, en el record

Els set morts per l'esfondrament d'un immoble a Rodríguez Arias i els dos de l'incendi d'una casa al Molinar foren molt presents a la diada de Tots Sants. Calvo apel·la a la responsabilitat de tots a l'hora de cuidar les propietats i complir amb les inspeccions dels edificis

112180
El cementeri de Palma s'omplí de gent per recordar els que ja no hi són. | Ferran Aguiló - J. Lladó.

La batlessa de Palma, Aina Calvo, va visitar ahir amb motiu del dia de Tots Sants el cementeri municipal de Sant Valentí. Allà va dedicar un especial record a les set víctimes mortals de l'edifici que es va esfondrar la matinada de dilluns passat al carrer Rodríguez Arias de la capital i a les dues persones que també varen finar el mateix dia a causa de l'incendi del seu domicili, situat a la barriada del Molinar. D'aquesta manera, la recent tragèdia que aquests dies ha commocionat Palma va ser present dins la memòria col·lectiva com a mostra de solidaritat cap als familiars de les víctimes en un dia tan significatiu com Tots Sants.

Calvo recalcà que aquest fatal accident "ha marcat el sentiment del Consistori". La batlessa va presidir la comitiva municipal que va realitzar la tradicional visita als cementeris de Sant Jordi, Establiments i Son Valentí. "Celebram el dia de Tots Sants en una setmana tràgica per a la ciutat de Palma, on tenim nou víctimes de desgràcies que ens han consternat a tots", manifestà. La primera vara es va sumar així a la commemoració "en un dia familiar en el qual els cementeris municipals intenten ser ben accessibles als ciutadans perquè puguin recordar els difunts de la millor manera possible". En la mateixa línia de declaracions, Calvo va reiterar el gest polític del grup popular de proposar la creació d'una comissió no permanent per analitzar la situació dels edificis de Palma, amb l'objectiu d'evitar que es repeteixi un altre succés com l'enderroc de l'immoble de dilluns passat. També aprofità per fer una crida "a la serenitat de la ciutadania" i "a la responsabilitat" de tots els palmesans de cuidar els habitatges en propietat.

"És important que les deficiències es posin en coneixement de l'Administració, però, sobretot, les persones que siguin arrendatàries i els propietaris han d'assumir la necessitat de revisar els blocs". Calvo va deixar clar que l'esfondrament del carrer Rodríguez Arias "és un fet extraordinari" i que "el temps ens ajudarà a esbrinar quines han estat les causes materials de l'enderroc. "És bo el debat" que s'ha obert entorn de la seguretat dels immobles", precisà Calvo, però també va voler puntualitzar que Palma és l'únic municipi de tot Balears que disposa d'una ordenança d'Inspecció Tècnica d'Edificis. Per això, a parer seu, "no hem de centrar el debat en la possibilitat d'evitar aquesta desgràcia amb l'existència o no de modificacions en la ITE. Crec que hem de tenir un punt de vista més ampli i operar des del rigor perquè la reforma d'aquesta ordenança tècnica no canvia el fet que en el cas d'aquest edifici no era obligatòria encara la revisió". La cap municipal va recordar que la ITE no és una inspecció que faci l'Ajuntament, sinó que "són els propietaris els encarregats de contractar aquesta revisió i registrar-la al Consistori".

Comitiva institucional

La comitiva institucional, que estigué formada tan sols per regidors del PSOE i del PP, amb l'absència d'UM i del Bloc, va dipositar corones de flors en els cementeris de Sant Jordi, Establiments i Son Valentí. En el cas del recinte situat a Palma, els polítics en varen deixar una en memòria dels empleats municipals, una altra davant el monument per a les víctimes de la llibertat, una tercera en el panteó dels Bombers i una quarta en la fossa comuna antiga.

Sentit comiat dels veïns

"Ara ja no hi sou. No tornarem a veure-us quan baixem a la plaça. A partir d'ara formau part de la història d'aquest barri. El buit que heu deixat en els nostres cors és encara més gran que el deixat per l'edifici esfondrat". Són algunes de les paraules del manifest llegit a la plaça d'en Serralta de Palma. Ahir, uns 300 veïns es congregaren per retre homenatge als set morts en la tragèdia del carrer Rodríguez Arias. Minuts abans d'iniciar-se l'acte, es repartiren trossos de tela amb els colors de les banderes dels països dels afectats: l'Estat espanyol, Colòmbia i Alemanya. Així mateix, es guardà un minut de silenci, només trencat per les notes d'una trompeta que va interpretar una marxa fúnebre. A l'acte assistiren diversos representants polítics, com ara Eberhard Grosske i Fina Santiago.

Normalitat arreu

Milers de persones van honrar ahir els seus morts als cementeris de la Part Forana en un continu pelegrinatge entre municipis. A primera hora del matí l'assistència fou massiva, però molts fins i tot avançaren a dissabte la visita amb la intenció de cercar la intimitat que concedeix el dia de difunts. A Inca, la segona de les fires prèvies al Dijous Bo va cedir el seu espai de la plaça a les flors i als tests, que fa un parell de setmanes que anuncien, amb els tradicionals rosaris, l'arribada de l'1 de novembre. A més a més, l'entrada de molts cementiris, com en el cas d'Inca, es va transformar en improvisats punts de venda.

Encara que les visites dels familiars a les tombes de la Part Forana va ser una constant ja des de primera hora gràcies al bon temps, l'afluència va anar augmentant durant l'horabaixa coincidint amb la celebració de la missa de difunts a moltes de les capelles dels cementeris municipals. En alguns, com el preciós espai de Selva, hi havia ahir enterraments, per la qual cosa la jornada va ser especialment dolorosa. Encara més en un petit municipi en el qual tots es coneixen.

Gran organització

Al Llevant el dia de Tots Sants va transcórrer amb tota normalitat. A Manacor l'organització va ser la nota destacada. L'Ajuntament, com cada any, en cuida tots els detalls i posa a disposició dels veïns un servei gratuït d'autobusos a Son Coletes. La sortida era cada hora des de la plaça Ramón Llull. També es van col·locar agents de la Policia a les entrades per evitar col·lapses. Tanmateix, no hi va haver una afluència massiva de cotxes. Alguns varen aprofitar que lluïa el sol per anar-hi caminant i, com va passar a Inca, molts ciutadans avançaren la visita a dissabte per tal d'evitar aglomeracions.

En la resta de la comarca del Llevant també de bon matí es va poder veure moltes persones amb els tradicionals crisantems, encara que cada cop més algunes famílies prefereixen flors més alegres com les roses, els lliris, els clavells o tests. A Porreres el dia de Tots Sants va coincidir amb la tradicional fira. Per això molts porrerencs ja havien fet els deures a primera hora del matí per tal de poder anar a firar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.