algo de nubes
  • Màx: 19.69°
  • Mín: 13.26°
19°

Mallorca, alerta vermella per calor

El Servei d'Emergències 112 atén quatre persones afectades per les altes temperatures, que avui poden arribar fins als 42 graus

La Direcció General d'Emergències del Govern balear declarà ahir l'Índex de Gravetat 2 -és a dir, l'alerta vermella- per temperatures extremes a Mallorca, on els termòmetres varen assolir els 42,3 graus. De fet, sa Pobla, on es va registrar aquesta temperatura, fou el municipi de tot Europa en què els indicadors arribaren més amunt al llarg del dia.

Les zones més afectades per l'onada de calor -la segona que registra l'Illa en menys d'una setmana- foren els municipis del nord, del nord-est i de l'interior, amb una forta incidència del vent de llebeig, si bé la sensació de calor fou més forta a la badia de Palma a causa de la humitat.

El registre de sa Pobla és el més alt de tot l'any a Mallorca i també el més alt ahir a Europa. Aquesta marca només ha estat superada dues vegades, el 1983 i 1994, quan s'arribà als 43º. A més, el registre d'ahir es mantingué durant tres hores. Resulta curiós ressaltar que en només vuit hores les temperatures pujaren 21 graus a sa Pobla: a les 6.30 hores el termòmetre marcava 21,3º, i a les 14.30 hores, 42,3º.

Davant el decret de l'alerta vermella, la Conselleria d'Interior intensificà les seves reunions i en mantingué informats tots els membres i organismes per planificar i reforçar els dispositius.

De fet, el Servei d'Emergències 112 ha atès en les últimes hores quatre persones afectades per l'onada de calor. La demanda de serveis està relacionada amb patologies derivades de les altes temperatures que s'estan produint en totes les Illes, on es poden arribar a superar avui els 44 graus en zones del centre de Mallorca.

Segons ha informat el 112 en un comunicat, les intervencions s'han concentrat des de la tarda ahir fins a aquest matí. A Mallorca, un dels serveis es va deure a un cop de calor que ha patit un ciutadà en Santa María del Camí. Alhora, una altra persona va haver de ser atesa quan es trobava en estat inconscient en la via pública a Calvià. Finalment, es va procedir al rescat d'un ciutadà després de patir un cop de calor durant una excursió a Esporles. També a Maó es va atendre a una persona que es trobava inconscient en la via pública.

Segons l'últim part de l'AEMET, Mallorca continuarà en Alerta Roja com a mínim fins a les 14.00 hores d'avui a la zona nord, nord-est i interior de l'illa. Es preveu que en aquestes zones, les temperatures puguin arribar fins a 42 graus. A la resta de l'arxipèlag es manté l'Alerta Taronja. La Direcció General d'Emergències manté la situació d'alerta IG-2 a Mallorca.

Consum elèctric rècord 

Les altes temperatures van originar que es disparàs la demanda elèctrica, que va assolir la punta màxima en el que portam d'any en arribar als 1.227,7 megavats bruts, segons han informat fonts de la companyia Gesa Endesa.

D'aquesta manera, la potència elèctrica demandada ahir va ser la més alta de 2009, tant en el sistema de Mallorca i Menorca, que va assolir un consum màxim d'1.039,2 MW, com en el d'Eivissa i Formentera, que va registrar una punta de 190,5 megavats.

Malgrat els alts nivells registrats el dimecres a tot l'arxipèlag, encara no s'han superat els 1.253,7 megavats assolits el 31 juliol de l'any passat, per la qual cosa estam en un -2,1 per cent de consum respecte a 2008. No obstant això, a causa que durant la jornada d'avui persistiran les altes temperatures no es descarta que es tornin a batre màxims de demanda, pel que des de l'empresa es recomana fer un ús racional de l'energia.

Malgrat l'increment de la demanda, Gesa Endesa ha afirmat que el servei està garantit gràcies als 1.700 megawats instal·lats amb els quals compta l'elèctrica a les Balears per poder fer front a qualsevol eventualitat.

Recomanacions del Govern

El Govern emeté ahir un comunicat en què, a més d'avisar de l'onada de calor, donà diversos consells per conviure de la millor manera possible amb les elevades temperatures.

Així, per exemple, recordà la necessitat d'extremar les precaucions, sobretot aquelles persones que treballen en exteriors. A aquests individus, els aconsellà no quedar sols en cap moment, beure aigua de manera periòdica (cada 15 o 20 minuts) per evitar cops de calor, utilitzar roba lleugera, fluixa i transpirable i fer descansos freqüents i curts en llocs frescos i amb ombra.A més a més, s'ha d'evitar els aliments feixucs i calents, begudes alcohòliques i la cafeïna.

Les altes temperatures que es van registrar ahir a les Balears, amb temperatures màximes de 42'3 graus de Sa Pobla, van originar que es disparàs la demanda d'elèctrica, que va assolir la punta màxima en el que portam d'any en arribar als 1.227,7 megavats bruts, segons van informar Europa Press fonts de la companyia Gesa Endesa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.