Mallorca té olivera

Llorenç Mestre, de Vilafranca, ha descobert i catalogat dues oliveres autòctones de Mallorca. Les ha batejat amb els noms de Bonany i Talaiòtica i en vol comerciar el seu oli

TW
2

L’olivera autòctona mallorquina existeix i no s’ha trobat a Sóller ni a Valldemossa, sinó als peus del puig de Bonany, a Vilafranca.

Així ho assegura el seu descobridor, Llorenç Mestre, un apassionat de la natura i de la història de l’Illa en què viu, tal com demostra el nom amb què ha batejat aquestes dues espècies d’olivera que, des de fa uns mesos, consten en el catàleg del Banco de Germoplasma Mundial del Olivo de la universitat de Còrdova:són l’olivera Bonany i l’olivera Talaiòtica.

El descobriment

"Jo no he creat res", diu Llorenç Mestre, "simplement he trobat aquestes dues oliveres i ara les vull reintroduir dins la societat".

Aquesta història comença el dia que Llorenç Mestre se sentí encuriosit per la forma "estranya", helicoïdal, que tenia la fulla d’alguna de les oliveres a la seva finca de sa Rota dels Secs, a la falda del puig de Bonany. Es tractava de l’olivera que més tard batejaria com a Bonany, en una demostració del seu amor per la Verge, pel seu entorn i "pel que significa pels habitants del Pla de Mallorca", explica.

L’olivera Talaiòtica acompanyaria aquesta varietat en el seu viatge cap a Còrdova al banc de germoplasma, on es troba una mostra de totes les diversitats d’oliveres que es coneixen, també descoberta per Mestre i que té aquest nom "en memòria de la prehistòria balear".

La sorpresa d’aquest vilafranquer arribà quan va saber que aquestes dues varietats no estaven catalogades, que en el banc cordovès no hi havia cap ADN com el de les branques i les olives de mostra que Mestre els havia enviat. Així, a partir d’una simple curiositat, sorgí l’excusa perfecta per "reivindicar allò que és nostre" i reintroduir les noves varietats a la societat.

Projectes de comercialització

"D’aquí a un any voldria tenir 1.000 o 1.500 oliveres a disposició dels aficionats com jo", explica Mestre. La seva intenció és reproduir aquest arbre per poder fer oli. De fet, alguns privilegiats ja han pogut tastar el líquid daurat d’aquestes olives i n’han descobert els matisos de l’oli de qualitat.

La Conselleria d’Agricultura organitzà el seu primer tast oficial, en presència de Juan Ramon Izquierdo, cap de degustacions del Ministeri d’Agricultura i Pesca, explica Mestre.

Tot i que encara l’oli Bonany no està analitzat, el Talaiòtic fou valorat com un oli molt bo, lleugerament picant i molt aromàtic. El tast podria ser la primera passa d’aquest oli per entrar en el món comercial, explica Mestre, però no amb la intenció de fer competència, sinó d’"ajudar a fer més grans els olis mallorquins".