algo de nubes
  • Màx: 33°
  • Mín: 25°
32°

La confiança empresarial cau el primer trimestre i es recupera ara pel turisme

La Cambra revisa a la baixa el creixement d'enguany i no descarta més descensos

79342

Joan Gual de Torrella i la directora d'Estudis de la Cambra, Catalina Barceló.

L'evolució de les xifres de negoci, de creació de llocs de feina i de les inversions dels darrers mesos confirmen l'alentiment econòmic i no han afavorit la confiança dels empresaris de Balears. En el primer trimestre de 2008 ha continuat caient fins a situar-se en menys 14'9 punts, per davall la mitjana estatal (menys 10'9 punts), segons reflecteix l'Índex de Confiança Empresarial (ICE), que elabora la Cambra de Comerç de Mallorca.

Les perspectives de clima empresarial pel segon trimestre són més optimistes confiant en la positiva evolució del turisme. Tot i així, els 4'3 punts en positiu que registra l'ICE encara es troben per davall dels 11 punts del mateix període de l'any anterior. No obstant això, l'informe de la Cambra assenyala que s'ha de fer una interpretació precabuda de la situació, perquè podria ser només un «desitjat optimisme» que després no coincidís en la realitat.

Per tot això i per les previsions que continuï la moderació de la demanda interna i del sector de la construcció, la Cambra ha revisat a la baixa el creixement del PIB per enguany fins al 2'4 per cent. A més, alerta que les probabilitats de créixer a una taxa més baixa augmenten.

De tota manera, el president de la institució cameral, Joan Gual de Torrella, puntualitzà que «no es pot parlar en cap moment d'una situació dolenta», ja que es torna a xifres normals. «El nostre sistema productiu no està en pèrdues», insistí, i destacà la diferència amb altres crisis com la dels anys 90 quan hi havia recessió.

Els factors que poden influir en el descens del creixement econòmic d'enguany són la moderació de l'economia estatal i mundial, les contínues pujades del preu de les matèries primeres (petroli i aliments) i l'apreciació de l'euro, segons indicaren Gual i la directora d'Estudis de la Cambra, Catalina Barceló.

Pels empresaris, els factors principals que limitaran més el seu nivell d'activitat són l'augment de la competència i la debilitat de la demanda. Pel que fa al consum intern, les expectatives són que accentuï el seu alentiment durant el primer trimestre, si la inflació continua alta, l'euríbor puja i es mantenen les restriccions en la concessió de crèdits i hipoteques. Fins a principi del 2009, sembla que els preus no es corregiran a la baixa, segons l'informe de perspectives de la Cambra.

Per sectors, la indústria ha mantingut durant el primer trimestre un creixement «discret» i no s'espera que compensi el «reajustament» de la construcció. Aquest darrer sector pateix un «ajustament d'activitat», encara que en el segon trimestre els empresaris esperen millorar les xifres de negoci. D'altra banda, els serveis continuen sent els més dinàmics i el «pilar de creixement de l'economia» esperant una temporada turística similar a la del 2007.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.