El porc negre s'embarca cap a Catalunya

Empresaris del Principat estudien produir l'animal de més anomenada de Mallorca

TW
0

ANTONI MATEU. Palma.

«És gràcies al porc -diu George Sand en la cèlebre novel·la- que vaig visitar l'illa de Mallorca; perquè si hagués tingut el pensament d'anar-hi fa fa tres anys, el viatge, llarg i perillós amb els vaixells de cabotatge, m'hi hauria fet renunciar. Però, des de la data de l'exportació del porc, la civilització va començar a penetrar». Amb aquestes paraules, l'escriptora donà a entendre que tot el progrés assolit a l'Illa a mitjan segle XIX era gràcies a l'exportació de porcs vius cap a Barcelona, cosa que havia propiciat que s'establís la navegació de vapor entre l'Illa i el continent.

Idò aquells animals de què parlava la fastiguejada escriptora eren, evidentment, porcs negres. Els mateixos que ara un grup de ramaders ecològics catalans estudien produir i comercialitzar des del Principat. «Hi ha algunes explotacions que han mostrat interès per intentar reproduir el porc negre mallorquí a Catalunya», afirmà ahir Joan Tibau, responsable de producció porcina de l'IRTA (Institut de Recerca i Tècnica Agroalimentària), un organisme dependent de la Generalitat de Catalunya.

L'enginyer realitzà aquestes declaracions en la Jornada sobre la qualitat de la carn del porc negre mallorquí, que organitzà ahir la Conselleria d'Agricultura a la UIB, i a la qual assistiren especialistes del món del porquim. Per cert, que aquests entesos, després d'estudis avaluadors, coincideren que «la quantitat de greix que conté la carn de porc negre hi és en una proporció equilibrada i saludable, cosa que la fa única al món».

Amb aquestes alabances no és d'estranyar, idò, que hi hagi empresaris del Principat interessats a reprendre el comerç d'aquest animal que -tal com ha xifrat el periodista Andreu Manresa, en una publicació per commemorar el centenari de la indústria càrnica El Zagal de Felanitx- fins al primer terç del segle XX era d'entre 25.000 i 70.000 caps anuals.

El cert és que l'empresa esmentada era coneguda, al poble, amb el nom de Cas Catalans. No debades, s'ha de pensar que el seu fundador era un empresari barceloní establert a Mallorca per reduir els costs de producció d'embotits. En qualsevol cas, Tibau és prudent. «Home! -diu-. El porc negre és una cosa ben mallorquina. No sé jo si a Catalunya s'hi podria adaptar. Si aquest animal és així és perquè els mallorquins han dedicat segles a modelar-lo».