algo de nubes
  • Màx: 16.94°
  • Mín: 7.61°
16°

Tot a punt per reviure una tradició mil·lenària amb un valor incalculable

Les capes dels vestits de les Àguiles arriben a dur fins a quatre quilos de joies antigues

61206
Mari Àngels Cifre i Núria Morro, les Àguiles d'enguany durant un assaig. Fotos: JOAN LLADÓ.

ELENA BALLESTERO. Pollença.

Pollença és l'únic municipi de Mallorca que conserva la tradició del ball de les Àguiles el diumenge següent a la festa del Corpus. Altres municipis de Mallorca com Sant Joan o Felanitx van conservar durant anys aquest ritual que es va acabar extingint amb el pas del temps. El ball de les Àguiles pollencines s'apropa. La cita serà aquesta vegada serà el 25 de maig de manera que les famílies dels protagonistes i el petit grup de col·laboradors voluntaris que cuida de la seva conservació, treballa ja contra rellotge perquè tot estigui a punt.

Darrere dels balls ancestrals que les Àguiles realitzaran seguides de Joan Pelós a l'interior de l'església davant la custòdia i en diferents punts del poble, s'oculta un treball d'anys en el qual la seguretat és un factor primordial i és que la collita i posterior col·locació de les joies que les àguiles portaran a les seves corones i a les seves capes és una qüestió completament planejada. El seu valor, incalculable.

Les Àguiles són elegides per sorteig una setmana després del dia de Pasqua sempre un any abans que ocupin oficialment el seu càrrec. La setmana posterior al sorteig comença la collita de les joies per al ball de les Àguiles, totes elles antiguitats cedides per la gent del poble a més de les de la Verge del Puig que any rere any deixa l'obreria. Cada joia va marcada amb fils de colors (una combinació de colors per a cada família) per evitar així confusions o pèrdues i sembla que el sistema funciona perquè no es recorda a Pollença un problema en aquest aspecte.

Després de marcar les joies, aquestes es duen directament a Caixa Colonya, entitat col·laboradora des de fa set anys. Allà es guarden a la caixa de seguretat i la setmana prèvia a la festa, un equip de brodadores les cus a les capes en presència d'un guarda de seguretat. Les joies només abandonen el banc el dia de la festa i ho fan acompanyades d'un guarda de seguretat. A les 15 hores les Àguiles i Joan Pelós es comencen a vestir i els preparatius es prorroguen fins a les 18 hores quan els tres surten cap a l'església.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.