algo de nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
13°

L'ermita de Santa Llúcia, deixada de la mà de Déu i destrossada

Ni propietat ni administracions reaccionen a la degradació constant

J.M.S/G.M. Manacor.

Els pares i mares d'un col·legi de Manacor han decidit realitzar el dinar anual a les cases de Son Talent en lloc de fer-se en la tradicional i emblemàtica ermita coneguda a Manacor com de Santa Llúcia, propietat dels pares dominics, com s'ha fet des de fa anys. L'explicació que es dóna per justificar aquest canvi és el mal estat en què es troba l'oratori. Tanmateix, ben segur que pocs pares i mares poden imaginar la lamentable i trista imatge que ofereix l'edifici i el seu entorn. Els voltants de l'ermita són un vertader femater, on s'evidencia que s'ha convertit en un lloc habitual de trobada de gent que tenen en aquest lloc l'espai idoni i ideal per fer tot allò que habitualment es fa d'amagat.

Restes de cigarretes, e botelles d'alcohol, pintades a les parets, preservatius, papers, bosses, material mobiliari romput i un estat general d'abandonament total i cap intent de manteniment i conservació són només alguns exemples de la imatge que ofereix l'ermita. Tot plegat fa mal a la vista i pena entre la gent que ha viscut els anys d'esplendor d'aquest paratge i que ara recorda els dies de festa i joia, aquelles romeries que ara semblen inimaginables. No només es tracta d'una qüestió de salvaguardar els tresors patrimonials de Manacor o de dignitat, sinó també d'un tema de seguretat. Per què tots els joves que ara es desplacen habitualment allà per passar-hi els horabaixes o els vespres estan en perill, ja que corren el risc de prendre mal amb qualsevol incursió o acció agosarada.

Des de fa anys, el motiu de l'abandonament d'aquest indret és damunt full i el motiu que des de sempre addueixen els pares dominics que abandonaren Manacor el 2001 per no reformar-la ni mantenir-la, cal cercar-los en el testament que féu el pare Llorenç que, amb l'ajuda de la seva família, va construir l'oratori. A la seva mort, va llegar-la als pares dominics, però amb un seguit de clàusules en què figura que allà no s'hi pot fer el mínim de negoci. En cas contrari, l'ermita tornaria a mans dels hereus del pare Llorenç.

Els dominics es troben amb el problema que no tenen doblers per reformar-la ni per després fer-hi cap negoci per mantenir-la. Les administracions, per motius similars, es troben fermades a l'hora de poder-hi fer cap inversió ja que l'ermita és de propietat privada. Tanmateix, però l'interès és limitat. L'oratori que es veu des de la llunyania és l'església de Nostra Senyora del Roser (construïda i ampliada al segle XX) que està construïda devora les runes de la vertadera ermita de Santa Llúcia. A causa del mal ha decaigut la tradicional berena de dilluns de Pasqua. La pregunta és: Tornaran les properes generacions a fer-hi la romeria? La resposta és evident.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.